Telecomgegevens Nederlanders 2 miljoen keer opgevraagd

Dat blijkt uit de cijfers uit het jaarverslag van het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT), dat donderdag is gepubliceerd.

De instantie geeft opsporingsdiensten toegang tot persoonsgegevens die staan opgeslagen bij telecom- en internetproviders. Als een ip-adres kinderporno heeft verspreid, kan de politie zo bijvoorbeeld de bijbehorende internetgebruiker vinden.

In 2013 werd 2,08 miljoen keer de gegevens van de eigenaar van een telefoonnummer of ip-adres opgevraagd. In 88 procent van de gevallen leverde het verzoek ook daadwerkelijk gegevens op. 

In totaal zijn er 3,36 miljoen antwoorden verstrekt. Het is mogelijk dat er meerdere antwoorden aan een vraag te koppelen zijn. Hierdoor zijn er meestal meer antwoorden dan opvragingen.


Oost-Nederland

De politie Oost-Nederland heeft de meeste gegevens opgevraagd. In totaal vroeg de eenheid 412.679 keer om gegevens over de eigenaar van een telefoonnummer of ip-adres.

Op de tweede en derde plek staan de politie-eenheden van Den Haag en Amsterdam met respectievelijk 314.442 en 253.694 opvragingen.

CIOT opvragingen 2014
CIOT opvragingen 2014


2013 en 2012

In 2013 werd er 2,3 miljoen keer informatie opgevraagd over de eigenaar van een telefoonnummer of ip-adres. In 2012 was dit aantal nog 2,7 miljoen.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>