Review: Asus Chromebook C200

Een vlotte laptop, die snel start en die moeiteloos – zelfs bij zwaar gebruik – zo’n negen uur op de accu weet te werken? Dat is de Asus Chromebook C200, een mini laptop met gewicht van slechts 1,15 kilogram.

Alles online

Een kleine laptop kan heel praktisch zijn, bijvoorbeeld omdat u vaak onderweg bent of omdat u gewoon geen grote laptop op schoot wilt hebben als u thuis op de bank zit. Het scherm meet 29,5 cm (11,6 inch) en dat is een stuk kleiner dan gemiddeld. Maar toch is er prima mee te werken, want hoewel het scherm kleiner is, ziet u hetzelfde als een notebook van standaardformaat: namelijk 1366×768 pixels. Dat scherm is wel een minpunt, de kijkhoek en kleurweergave zijn niet top.

Lees ook: The Leather Compagnie komt met Backpack Laptop-rugzak

ChromeOS

Op deze mini werkt niet met Windows, maar met ChromeOS. Het besturingssysteem dat rond de populaire browser van Google is gebouwd. Dat is heel prettig als u veel van internet gebruikmaakt, bent u een Google Docs, Google Drive, Gmail gebruiker? Dan is hij ideaal, zeker omdat deze toepassingen ook zonder internetverbinding te gebruiken zijn. Kort door de bocht: het is een hele fijne tikdoos. Minpunt is dat u er geen gewone programma’s op kunt draaien: alles gaat en moet via het internet.

Traag, maar vlot

Asus heeft dit model uitgerust met een eenvoudige Intel Celeron-processor die afgeleid is van een – trage – Atom-chip. Hij heeft twee rekenkernen en dat maakt hem allesbehalve snel, maar bij het gebruik van ChromeOS is daar niets van te merken. Het is een heel vlotte computer, dat is mede te danken aan de schijf die op flashgeheugen is gebaseerd. Veel sneller dan een harde schijf, maar met een capaciteit van slechts 16 GB erg klein. Maar doordat uw bestanden online worden opgeslagen is dat geen probleem. Deze techniek maakt hem ook erg zuinig, waardoor met zeer zwaar gebruik we al een werktijd van negen uur weten te halen. Een uur of 12 moet geen enkel probleem zijn als u hem ‘gewoon’ gebruikt, dat is nog eens écht uithoudingsvermogen.

Conclusie

Laptop gemaakt om te internetten, die lang op een accu werkt.

Pluspunten: Licht en lange accuduur.

Minpunten: Langzame processor en scherm valt tegen.

Adviesprijs: €299,–

Voor meer informatie: www.asus.nl

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>