Emergent houdt websites bij die leugens verspreiden

Broodjeaapverhalen zijn op internet schering en inslag, en dankzij social media gaan online verhalen nog wel eens een eigen leven lijden. Ook als de informatie helemaal niet juist is. Daarom is sinds kort Emergent opgericht, een site die bijhoudt wat wel of niet waar is.

Emergent.info struint het internet af op nieuwsberichten en kijkt in hoeverre de verhalen waar zijn. In real-time is te volgen waar een verhaal zijn origine kent, en hoe het zich vervolgens over het internet en social media verspreid.

Zo wordt bijvoorbeeld meegenomen of er sprake is van bronvermelding, of wanneer websites een gerucht brengen als een feit. De websites zijn onderverdeeld in drie categorieën: websites die een verhaal brengen als feit, websites die voorzichtig zijn en stellen dat een verhaal mogelijk niet waar is en websites die duidelijk vermelden dat iets niet klopt. Na een tijdje wordt de balans opgemaakt en is duidelijk of een verhaal waargebeurd is. 

Media

Een vrouw uit Florida heeft een derde borst aangemeten om mannen op afstand te houden? Dat is niet waar. Loopt King Jong Un moeilijk omdat hij te veel kaas heeft gegeten? Nog niet zeker. Gaat Microsoft de makers van Minecraft kopen. Jup!

Volgens Emergent-bedenker Craig Silverman is het voor internetgebruikers nogal lastig om bij te houden of geruchten uiteindelijk waar blijken, omdat media niet zo vaak berichten over feitelijke onjuistheden. Er zijn naar verhouding vaak minder websites die schrijven dat een verhaal niet klopt, dan websites die geruchten brengen zonder follow-up. 

Sociale media blijken hetzelfde probleem te hebben: dat een vrouw géén derde borst heeft is immers minder spannend om te delen dan het oorspronkelijke gerucht. Mocht iets dus niet waar zijn, dan is de kans veel kleiner dat je daar online bevestiging van krijgt.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>