Nederland en België onderzoeken beveiliging bankgegevens

Foto:  ANP

Dat maakt het College bescherming persoonsgegevens (CBP) woensdag bekend.

Samen met de Belgische privacytoezichthouder wordt gekeken hoe het zit met de beveiliging van het netwerk van SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).

Volgens klokkenluider Edward Snowden tapt de Amerikaanse geheime dienst NSA het betalingsverkeer via SWIFT af. Dat is volgens het CBP naar Europees recht onrechtmatig.

De organisatie regelt het internationale betalingsverkeer voor ruim tienduizend financiële instellingen in ongeveer tweehonderd landen. Het hoofdkantoor van SWIFT staat in België en de organisatie heeft een vestiging in Nederland.


Afspraken


“De afgelopen tijd verschenen diverse berichten dat de NSA zich rechtstreek toegang zou hebben verschaft in strijd met privacyafspraken in het Terrorist Finance and Tracking Program”, aldus het CBP.

SWIFT valt onder deze afspraken die in 2010 zijn gemaakt. Het verdrag ziet toe op de uitwisseling van bankgegevens tussen de EU en VS. In het kader van terrorismebestrijding heeft de VS de mogelijkheid om via een specifieke procedure bankgegevens op te vragen.

Dat gaat echter gepaard met een externe controle. Volgens de documenten van Snowden heeft NSA echter direct toegang tot de gegevens van SWIFT.

Vijf dingen die je moet weten over het aftapprogramma van NSA

Lees alles over PRISM in ons dossier

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>