Review: Oculus Quest

Virtualreality-brillen zijn nog altijd niche-producten. Uw pc dient immers aan hoge eisen te voldoen en de juiste plaatsing van de externe sensoren heeft nogal wat voeten in de aarde.

Met de Oculus Quest van Facebook zijn beide obstakels niet langer aan de orde. Deze nieuwe headset werkt zelfstandig dankzij een mobiele processor en ingebouwd scherm. Ook de bewegingssensoren zitten al in de bril verwerkt. Het apparaat zit dus nergens aan vast, en dit ontbreken van kabels is voor de relatief jonge techniek – letterlijk – een belangrijke stap vooruit.

Snel spelen

De installatieprocedure is ook gestroomlijnder. Met de bewegingsgevoelige controllers ‘tekent’ u de marges waarin u binnen uw kamer vrij bent om te bewegen. Daarvoor hoeft u de bril niet eens af te zetten, want camera’s aan de voorzijde maken de omgeving zichtbaar. Binnen vijf minuten na het uitpakken is de eerste game al opgestart.

We zouden denken dat zo’n op zichzelf staande headset minder indrukwekkende beelden oplevert dan een bril die aan een krachtige computer hangt, maar we merken eigenlijk nauwelijks grafische verschillen. Erg indrukwekkend, allemaal.

Lange termijn

Er zijn nu zo’n vijftig games voor de Quest beschikbaar en dat zijn er minder dan voor de Rift en concurrent Vive. Dat komt omdat ontwikkelaars hun games speciaal voor de nieuwe headset moeten optimaliseren en het is nog even de vraag in hoeverre ze dat gaan doen. Of de headset op termijn waar voor uw geld blijft bieden, hangt sterk van deze onzekere factor af. Niettemin is de techniek er alleszins klaar voor. Indrukwekkende vr-ervaringen zijn nu voor een groter publiek binnen handbereik.

Conclusie

Alles-in-één-vr-bril zet nieuwe standaard voor draadloze virtual reality.

Pluspunten
Gebruiksgemak, bewegingsvrijheid, beeldkwaliteit.
Minpunten
Prijzig, spelaanbod moet nog op gang komen.

Adviesprijs: vanaf € 449,–

Voor meer informatie: www.oculus.com/quest

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>