ConsumentenClaim sleept providers voor de rechter om ‘gratis’ smartphone

De organisatie kondigde eerder al een claim aan, maar zet de juridische strijd nu dus echt door.

ConsumentenClaim vindt het onterecht dat klanten dachten een gratis toestel te krijgen terwijl het toestel op krediet afbetaald werd in de maandelijkse abonnementskosten.

Bovendien laten veel klanten hun abonnement ook na de afgesproken termijn van één of twee jaar nog doorlopen. Het afbetalingsdeel van het toestel zou na de afgesproken termijn dan eigenlijk van de maandprijs moeten worden afgehaald, vindt ConsumentenClaim.

Dat is nooit gebeurd en dus hebben consumenten volgens de organisatie te veel betaald als zij hun abonnement niet direct stopten of een nieuw toestel uitkozen. Volgens de organisatie geldt dit voor zo’n 12 procent van alle abonnementen.


Miljoen euro

Deze mensen zouden hun abonnement gemiddeld zo’n twaalf maanden laten doorlopen. De aflossingsbedragen variëren volgens ConsumentenClaim van 20 tot 30 euro per maand. De organisatie schat dat over de afgelopen jaren bijna 1 miljoen euro te veel is betaald. 

De cijfers zijn gebaseerd op vragenlijsten van de organisatie die zo’n achtduizend consumenten hebben ingevuld.

De organisatie eist dat de te veel betaalde aflossingen nu worden terugbetaald. Ook wil de partij dat providers de aankoopprijs van het toestel helemaal terugbetalen aan de consument.


Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelde eerder dat providers de wet hebben overtreden door geen uitsplitsing te maken tussen abonnementskosten en de prijs van een telefoon. De Hoge Raad stelde dat klanten de kredietovereenkomsten kunnen vernietigen en dat de aanbieders bij inlevering van het toestel alle betaalde kosten voor de telefoon moeten terugbetalen.

ConsumentenClaim heeft na de uitspraak Nederlanders opgeroepen zich bij hen te melden om een gezamenlijke claim in te dienen. Ruim 16.000 mensen hebben zich inmiddels gemeld.

KPN is niet gedagvaard omdat ConsumentenClaim en de Consumentenbond met deze provider in gesprek zijn over een compensatie. Er is afgesproken niet inhoudelijk op deze gesprekken in te gaan.


Consequenties

Een woordvoerder van T-Mobile laat desgevraagd aan NU.nl weten: “De klacht die in de dagvaarding staat kennen wij niet. Wij zijn die aan het onderzoeken en oplossen.” De provider stelt dat de uitspraak van de Hoge Raad over één klant van een andere provider gaat. “We zijn de consequenties van deze uitspraak aan het uitzoeken.”

Vodafone laat in een reactie weten: “Wij zijn altijd transparant geweest over de maandelijkse kosten die klanten gaan betalen. De uitspraak van de Hoge Raad betrof een wanbetaler in een specifieke situatie. Het is te vroeg en te kort door de bocht om te concluderen dat dit op alle klanten van toepassing is. Dit zal van geval tot geval bekeken moeten worden.”

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>