Facebook hekelt Nederlands onderzoek naar bedrijf

Dat doet Facebooks Europese vicepresident beleidsvoering, Richard Allan, in een opiniestuk op de website van Financial Times.

Volgens hem is het niet de taak van afzonderlijke Europese landen om vraagtekens te zetten bij het privacybeleid van Facebook. Dat is de taak van de Europese Unie, aldus Allan.

Facebook zou anders weer per land zijn diensten moeten aanpassen om zo te voldoen aan de wetgeving van het desbetreffende land.

Allan suggereert dat nieuwe functionaliteiten van Facebook als gevolg pas later naar Europa zullen worden uitgerold. Ook zouden beginnende Europese internetbedrijven zo benadeeld worden en minder kansen hebben om tot grote spelers uit te groeien.

Allan vindt het bovendien vreemd dat er op landelijk niveau onderzoek wordt gedaan terwijl de Europese Unie juist voor een gecentraliseerde Europese markt zou moeten zorgen.


Nederland en België

Hij noemt daarbij expliciet de door Nederland en België aangekondigde onderzoeken. Die werden ingesteld naar aanleiding van een nieuw privacybeleid dat Facebook begin dit jaar in liet gaan.

Ook Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië hebben zich bij het initiatief aangesloten. Het betreft geen onderzoek vanuit de Europese Commissie, zoals dat naar Google.

De verschillende landen maken zich zorgen over de manieren waarop Facebook informatie over zijn gebruikers verzamelt, gebruikt en deelt met zijn andere apps, zoals Instagram en Whatsapp. 

Bekijk de belangrijkste privacyinstellingen op Facebook

Dit doet Facebook met uw privégegevens

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>