Verkoper tweedehands e-books beticht uitgevers van collectieve boycot

Volgens Tom Kabinet hebben uitgeverijen VBK, Lannoo Meulenhoff en WPG onderling afspraken gemaakt om hun e-books uit de winkel van Tom Kabinet te weren. De winkel doet aangifte bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De uitgeverijen waren woensdagmiddag nog niet bereikbaar voor commentaar.

Boeken van de drie grootste Nederlandse boekuitgevers zijn in bij Tom Kabinet niet te koop, waardoor die ook niet tweedehands kunnen worden doorverkocht.

Tom Kabinet had in het verleden conflicten met uitgeverijen over de tweedehands doorverkoop van e-books, maar mocht van de rechter toch doorgaan. De winkel moet daarbij wel de garantie bieden dat de boeken niet illegaal verkregen zijn.


Aparte afspraken

Door zelf ook nieuwe boeken te verkopen kan Tom Kabinet die garantie beter bieden, maar dankzij het boycot ontbreekt volgens de winkel 50 procent van het aanbod. Van de 26.000 e-bookstitels die Tom Kabinet aanbiedt, zijn zo’n 13.000 titels afkomstig van de drie betreffende uitgevers.

Tom Kabinet krijgt zijn nieuwe titels net als andere webwinkels aangeleverd via het Centraal Boekhuis. Daarbij is er normaal gesproken geen aparte overeenkomst per uitgever, bevestigen winkels als ebook.nl en Boeken.com. Die winkels kunnen zonder speciale afspraken het volledige e-book-aanbod van het Centraal Boekhuis verkopen.

Tom Kabinet heeft de uitgevers ingelicht, en is in gesprek met de ACM. Het resterende aanbod van Tom Kabinet blijft zowel nieuw als tweedehands beschikbaar.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>