Auto’s moeten vanaf 2018 zelf 112 gaan bellen

Het Europees Parlement gaf dinsdag definitief het groene licht, nadat de lidstaten van de Europese Unie in maart 2015 hadden ingestemd met het noodoproepsysteem.

Met het zogenoemde ecall, dat uit zichzelf het Europese noodnummer 112 alarmeert, worden hulpverleners sneller naar de juiste plek geleid. Volgens schattingen kan ecall jaarlijks 2500 levens redden. Dat is zo’n 10 procent van alle verkeersslachtoffers in de EU. Het systeem wordt al enkele jaren in vooral duurdere auto’s gebouwd.


Privacy

Het systeem is bijvoorbeeld van groot voordeel bij ongevallen in dunbevolkt gebied in het buitenland, wanneer er geen omstanders zijn om het noodnummer te draaien, benadrukte EU-parlementariër Wim van de Camp (CDA) herhaaldelijk.

Tegenstanders vinden dat ecall nauwelijks bijdraagt aan de verkeersveiligheid en de privacy bedreigt. De SP sprak zelfs over een spionnenkastje omdat het systeem niet kunt uit te schakelen is.

De voorstanders benadrukken dat de privacy is beschermd. Het systeem wordt pas bij een incident geactiveerd. Alleen als een bestuurder dat zelf wil, kan hij ecall permanent inschakelen. Ook gaat de data niet naar andere partijen.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>