Universiteit Twente gaat drones in bouwsector stimuleren

Dat laat de universiteit vrijdag weten.

De zogeheten i-drones, die uitgerust zijn met infraroodcamera’s, kunnen zich nuttig maken door onder andere de temperatuur van asfalt te monitoren. Zo kan bepaald worden of pasgelegd asfalt nog gewalst kan worden, aangezien dit schadelijk is wanneer asfalt te koud is.

De onbemande vliegtuigjes kunnen bovendien isolatiegebreken van gebouwen detecteren en niet functionerende cellen in zonnepanelen opsporen.

De drones zijn vooral geschikt omdat plekken moeilijk te bereiken zijn, zoals de aansluiting tussen dak en muur. Daarnaast worden defecten zoals bij zonnepanelen vaak pas opgespoord als de opbrengst over een langere periode tegenvalt.

De vierde toepassing die de universiteit voor ogen ziet is het gebruiken van drones bij de handhaving van vergunningen of het opsporen van illegale bouwactiviteiten. “Inspecteurs kunnen moeilijk over elke schutting gaan kijken, drones kunnen dat wel”, aldus docent Bram Entrop


Protocol

“We ontwikkelen een protocol dat ervoor zorgt dat de acceptatie van drones in de bouw makkelijker wordt. Denk daarbij aan het in kaart brengen van vliegroutes, de afstand tot gebouwen, hoogte en hellinghoek”, verklaart Entrop.

Binnen twintig minuten moeten de onbemande vliegtuigjes een gemiddeld kantoorgebouw in kaart brengen. De onderzoekers willen de informatie uit de infraroodcamera automatisch gaan uitlezen zodat die in een systeem verwerkt kan worden.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>