Vodafone en GVB testen smartphone als vervoersbewijs

Dat maakt het bedrijf vrijdagmiddag bekend.

Het gaat aanvankelijk om een test op beperkte schaal: 100 Amsterdamse Vodafone-klanten krijgen een speciale simkaart van het bedrijf die het mogelijk maakt om via nfc-technologie hun telefoon als vervoersbewijs te gebruiken binnen de transportmiddelen van de GVB.

Zij houden die tegen een terminal in de bus, tram of metro zoals dat nu ook bij de ov-chipkaart werkt. Op hun telefoon is vervolgens te bekijken of zij in- dan wel uitgecheckt zijn, een veelgehoord gemis bij de ov-chipkaart.

Vodafone, GVB en Trans Link Systems, beheerder van de OV-chipkaart, willen de nieuwe methode na de test in Amsterdam landelijk gaan uitrollen, mits deze succesvol blijkt. Trans Link is een samenwerking tussen verschillende grote vervoersbedrijven in Nederland, waaronder ook de NS en RET. 


Geen vervanging

NS-topman Timo Huges zei in september van vorig jaar al dat hij graag ziet dat reizigers over niet al te lange tijd met hun telefoon kunnen betalen.

Tegenover Het Parool liet Trans Link in maart reeds weten te naar de mogelijkheden te kijken om klanten te laten inchecken met hun smartphone.

Dit initiatief zou echter niet bedoeld zijn om de ov-chipkaart volledig te vervangen.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>