Preview: Bliyoo – dapper initiatief om 'Netflix van boeken' te worden

Bliyoo is een app van Bruna waarmee je voor een vast bedrag per maand, onbeperkt boeken kunt lezen. Netflix of Spotify voor boeken dus. Dit dappere initiatief trekt al veel bekijks, zelfs nog voor de dienst live is gegaan. Ook Computer Idee ging er mee aan de slag.

Na de aankondiging van Bliyoo werd de boekhandel overspoeld door meer dan 1600 aanmeldingen, waar er in de testfase eigenlijk maar plaats was voor 50 man. Op het moment van schrijven is Bliyoo nog niet als een op zichzelf staande app te downloaden. Voor de proefperiode is Bruna’s reeds bestaande Tablisto-app omgebouwd tot Bliyoo-omgeving.

Tablisto bestaat al langer en is de eBook-app van Bruna. Normaal gesproken zijn de digitale boeken van Bruna binnen die app te koop en direct te lezen. Vermoedelijk lijkt de Bliyoo-app uiteindelijk veel op de Tablisto-app, omdat de elementen die nu al als prettig worden ervaren daarin worden behouden. Tijdens de test toont de voorpagina van Tablisto alle boeken en tijdschriften die momenteel op abonnementsbasis te lezen zijn.

Overzichtelijk

Binnen Bliyoo word je snel geprikkeld om een bepaalde titel even uit te proberen. Want uitgebreid staan bladeren in een echte boekenwinkel, dat blijft toch wat ongemakkelijk. In de app kies je gewoon een boek of tijdschrift. Bij de boodschap ‘je kunt dit boek lezen met je Bliyoo-abonnement’ druk je enkel op ‘lezen.’ Het boek wordt gedownload als ePub-bestand en is voortaan binnen Bliyoo zonder internetverbinding te lezen.

De interface is helder en intuïtief. Scroll omhoog en omlaag om door de genres te bladeren en heen en weer om de beschikbare titels binnen dat genre te bekijken. Nu al valt op dat het aanbod voor elk wat wils biedt en dat de boeken en tijdschriften op een overzichtelijke manier te vinden zijn.

Zo staat Computer Idee onder Computer/Internet Tijdschrijften en zijn er ook categorieën als ‘Vrouwen,’ ‘Mannen,’ ‘Special Interest’ en ‘Sport.’ Boeken zijn dan weer onderverdeeld binnen de bekende genres, maar ook op ‘Nieuw’ en ‘Populair.’ En er is een apart plekje voor kinderboeken. De app nodigt uit om lekker rond te snuffelen. De boeken en tijdschriften die je momenteel leest, staan bovenaan in de app onder het kopje ‘Leestafel.’ Daar kun je er gemakkelijk bij.

Eenmaal in een boek zijn er nog verschillende instellingen te vinden, die overigens niet uniek zijn voor deze app. Zo kun je de lettergrootte en het lettertype aanpassen, als je dat fijn vindt. De nachtmodus zorgt ervoor dat de bladzijden zwart worden en de letters wit, wat rustiger aan de ogen is. Het kader om de bladzijden is nog te personaliseren met een achtergrondje. De opties gelden verder logischerwijs niet voor tijdschriften en komen overeen met die van andere apps en readers.

Synchroon

Bliyoo werkt op de pc, tablet en smartphones. Eens ingelogd met je Bliyoo of Bruna-account, wordt je voortgang feilloos gesynchroniseerd langs al je apparaten. Heb je onderweg alleen een smartphone bij je, dan lees je daar gewoon op. Als je weer thuis komt en behoefte hebt aan een iets groter scherm, dan ga je verder waar je gebleven was op je tablet. Dat werkt nu al prima.

Of Bliyoo echt een hit wordt, is nu nog lastig te zeggen. Onbekend is bijvoorbeeld nog hoe duur een abonnement gaat zijn. Daarnaast moet je jezelf afvragen of je wel genoeg leest om die kosten er weer uit te halen.

Ook hangt nog veel af van het uiteindelijke aanbod. Gesprekken met uitgevers zijn nog gaande, al weten we stiekem wel dat die sector niet happig is op nieuwe initiatieven als deze. Bruna hoopt zelf dat 75 procent van alle eBooks deel uit gaan maken van het Bliyoo-aanbod.

Wat dat betreft is er wel hoop, want door de stormloop aan testers is er alvast een belangrijk signaal uitgezonden: Onbeperkt lezen voor een vast bedrag per maand klinkt boekenliefhebbers als muziek in de oren. Bruna heeft dan ook goede hoop dat veel uitgevers wel overstag gaan. Als de boekenindustrie luistert en het concept volledig omarmt, kan Bliyoo zomaar eens een succes worden.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>