Windows 7 blijft groeien ondanks Windows 8

Dat blijkt uit cijfers van statistiekenverzamelaar Netmarketshare. Dat bedrijf houdt maandelijks het marktaandeel van besturingssystemen bij.

Volgens die cijfers draaide in maart ruim 58 procent van alle computers wereldwijd op Windows 7, dat is 2 procentpunt meer dan een maand geleden. Windows 7, dat werd uitgebracht in oktober 2009, lijkt vooral te profiteren van mensen die overstappen vanaf Windows XP, maar daarbij dus niet kiezen voor de nieuwste Windows-versie.

Sinds de lancering van Windows 8, anderhalf jaar geleden, groeide Windows 7 nog van 46,4 naar 58 procent. In slechts vijf van de achttien maanden moest Windows 7 marktaandeel inleveren, maar dat werd daarna altijd terugverdiend.

Windows 8.1 groeit ook, maar slechts mondjesmaat. Inmiddels draait 10,6 procent van alle pc’s op deze nieuwste versie terwijl Windows 8, de voorganger, nog op 3,5 procent van alle computers staat.

Marktaandeel besturingssystemen
Marktaandeel besturingssystemen


Windows XP

De ondersteuning van het verouderde Windows XP stopte in april 2014 en een jaar later heeft het besturingssysteem nog 17 procent marktaandeel, ruim 10 procentpunt minder dan een jaar geleden.

Van die teruggang profiteert dus vooral Windows 7. Als je het marktaandeel van Windows 8 en 8.1 bij elkaar optelt kwam dat in maart 2014 uit op 11,3 procent. In maart 2015 was dat 14,1 procent, een stijging van 2,8 procentpunt. Windows 7 groeide in dezelfde periode van 48,8 naar 58 procent, een plus van 9,2 procentpunt.


Windows 10

Deze zomer lanceert Microsoft Windows 10 dat de fouten die gemaakt zijn in Windows 8 moet oplossen. Het besturingssysteem krijgt onder meer aparte versies voor smartphones, tablets en pc’s met een muis en toetsenbord. 

Dit verandert er in Windows 10 en zo ziet het systeem eruit

Hoe Microsoft alles anders doet bij Windows 10

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>