Brussel gaat lokaal Uber-verbod opheffen

Dat meldt de Financial Times.

Uber was tot nu toe verboden in Brussel, chauffeurs die het verbod overtraden kregen 10.000 euro boete per keer. Ook werden in enkele gevallen auto’s van Uber-chauffers ingenomen.

Dankzij nieuwe afspraken tussen Uber en Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet is dat verbod binnenkort verleden tijd. “In het kort zal Uber in Brussel alleen werken onder zeer strikte voorwaarden die gelijkwaardig zijn aan die voor de Brusselse taxi-industrie”, aldus Smet.

Onder die regels wordt het Uber en vergelijkbare diensten verplicht alleen nog maar te rijden met chauffeurs die minstens 21 jaar oud zijn. Ook moeten details over Uber-chauffeurs net als bij reguliere taxichauffeurs bekend zijn bij de autoriteiten.
Betere banden


Volgens Smet moeten diensten als die van Uber de rechten van werknemers niet vertroebelen. “Deze technologische innovaties kunnen voor doorbraken op gebied van service en gebruiksgemak zorgen, maar als er geen duidelijke regelgeving is, kunnen ze de sociale status van de chauffeur schaden.”

De nieuwe overeenkomst lijkt het gevolg van de aanstelling van David Plouffe bij Uber. De voormalig politiek strateeg was campagneleider tijdens de eerste verkiezingscampagne van Amerikaanse president Obama.

Nu is Plouffe hoofd beleid en strategie bij Uber. In die rol doet Plouffe zijn best om de verhouding tussen Uber en verschillende Europese steden te verbeteren. Zo is Uber in Madrid verboden, en in Parijs beperkt.

Klik op landen of punten voor meer informatie. – (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Uber-ceo Travis Kalanick kondigde in januari al aan de banden met Europese steden in 2015 aan te willen halen. “Als we deze samenwerkingen kunnen waarmaken, kunnen we in 2015 50.000 nieuwe banen creëren”, aldus Kalanick.

Uber: De opkomst van de populaire, maar controversiële taxi-app

This entry was posted in internet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>