‘Facebook kan leiden tot depressie’

In het onderzoek, waarvoor zevenhonderd studenten zijn ondervraagd, wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten Facebookgebruikers: mensen die Facebook gebruiken om anderen in de gaten te houden en mensen die Facebook gebruiken om in contact te blijven met anderen. 

Mensen die zich in de eerste categorie bevinden kunnen soms jaloers worden door wat ze zien op Facebook – een nieuwe auto, een nieuw huis, een gelukkige relatie. Volgens de onderzoekers kan die jaloezie uiteindelijk ook leiden tot depressieve klachten. 

“Facebook kan een leuke en gezonde activiteit zijn, als gebruikers de site gebruiken om in contact te blijven met familie en oude vrienden”, aldus onderzoeker Margaret Duffy. “Maar als Facebook wordt gebruikt om in de gaten te houden hoe kennissen het financieel doen, of hoe gelukkig een oude vriend is in zijn relatie, dan kan de site leiden tot depressieve gevoelens.” 

Volgens de onderzoekers is het hierom belangrijk dat mensen leren omgaan met sociale media. “Gebruikers moeten er bewust van zijn dat veel gebruikers zich vooral positief presenteren op sociale media, en dat ze dus alleen positieve dingen over zichzelf plaatsen.”

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>