‘NSA-documenten tonen machtsmisbruik werknemers aan’

Dat meldt Firstlook, dat de documenten in heeft gezien. De documenten zijn door de NSA vrijgegeven wegens de Freedom of Information Act, de Amerikaanse versie van Web openbaarheid van bestuur.

In de documenten worden activiteiten van de NSA van 2001 tot 2013 besproken, waarin de privacy van Amerikaanse burgers regelmatig wordt geschonden. Het betreft voornamelijk werknemers die de mogelijkheden van de NSA misbruiken voor persoonlijke zaken.

Zo gebruikte een werknemer in 2011 het NSA-systeem om voor een periode van twee jaar de telefoon van haar echtgenoot te doorzoeken. Vreemde namen en nummers die de werknemer tegenkwam, werden vervolgens ook weer bespioneerd. 

Uiteindelijk adviseerde de NSA de werknemer om “haar activiteiten te stoppen”. Het proces tegen de werknemer loopt nog.
Soldaat


In 2009 werd een Amerikaanse legerofficier veroordeeld voor onrechtmatig gebruik van het NSA-systeem om een collega-soldaat en zijn vrouw te bespioneren. De rang van de officier werd verlaagd.

De NSA meldt dat “een overgrote meerderheid” van de gevallen “onbedoelde technische of menselijke fouten zijn”.

“De documenten laten zien dat de NSA bereid is om mee te werken, en dat we transparant zijn over fouten die we hebben gemaakt. De NSA beschermt de privacy en vrijheden van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten”, aldus de NSA.

Vijf vragen over de geheime diensten van Nederland

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>