NSA infiltreerde online games

Foto:  ANP

Dat schrijft the Guardian maandag op basis van gelekte documenten van klokkenluider Edward Snowden.

“Terroristen en rekruteerders van al-Qaeda zijn in verband gebracht met Xbox Live, Second Life, World of Warcraft en andere games en virtuele omgevingen”, zo staat in de documenten. “Andere doelwitten zijn bijvoorbeeld Chinese hackers, Iraanse nucleaire wetenschappers en leden van Hezbollah en Hamas.”

Uit de documenten blijkt dat sinds 2008 online games als World of Warcraft en Second Life worden geïnfiltreerd door geheim agenten van de NSA en GCHQ. Zij doen zich voor als gamers en proberen zo informatie te verzamelen.

Ook werd communicatie tussen online gamers op bijvoorbeeld het Xbox Live-netwerk afgetapt. Op welke schaal dat gebeurde, is onbekend. NSA probeerde accounts en personages te koppelen aan islamitische extremisten.

De geheime diensten zijn ervan overtuigd dat terroristen deze communities gebruiken om te communiceren. Uit de documenten blijkt overigens niet dat daar bewijs voor is gevonden.


Anoniem


Naast het aftappen en werven van informanten heeft NSA online gamecommunities ook gebruikt om gegevens als locatie en profielfoto’s van gamers te verzamelen.

Het verzamelen van gesprekken in online games is volgens NSA noodzakelijk omdat ze potentieel gebruikt zouden worden voor anonieme communicatie.

Blizzard Entertainment, uitgever van World of Warcraft, stelt nooit toestemming te hebben gegeven voor het verzamelen van informatie via de game. “Als het gebeurd is, is dat geweest zonder dat wij ervan wisten of er toestemming voor hebben gegeven.”

Microsoft, het bedrijf achter Xbox Live, wilde niet reageren en ook Philip Rosedale, oprichter van Second Life, was niet bereikbaar voor commentaar, zo meldt the Guardian

Alles over de spionagepraktijken van de NSA

Vijf dingen die je moeten weten over aftapprogramma PRISM

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>