‘Filmmaatschappijen voeren geheime strijd tegen Google’

Dat valt op te maken uit e-mails die uitlekten als gevolg van de hack bij Sony Pictures, waarover The Verge bericht.

Hierin wordt over een periode van meerdere maanden gesproken over ‘Goliath’. Deze partij zou de voornaamste tegenstander zijn in de strijd van de filmmaatschappijen tegen piraterij.

Hoewel Google niet bij naam genoemd wordt, is het waarschijnlijk dat met Goliath de zoekgigant bedoeld wordt. 
‘Google faciliteert’


De invloed van het bedrijf, dat met zijn zoekmachine piraterij zou faciliteren, is de producenten een doorn in het oog, zo wordt duidelijk in correspondentie tussen de bedrijven.

Het zou andere anti-piraterijmaatregelen in de weg staan, zoals het dwingen van internetproviders om bepaalde websites met daarop illegaal materiaal offline te halen.

Via Googles zoekmachine is het relatief eenvoudig om een andere locatie te vinden waarop die bestanden te downloaden zijn. 
Geheime campagne


De maatschappijen zouden daarom een speciale campagne in het leven hebben geroepen om de macht van Google af te breken.

Dit in samenwerking met de Motion Pictures Association of America, een organisatie die de belangen van de Amerikaanse filmindustrie behartigt.

Als onderdeel van de campagne worden verschillende benaderingen geopperd, bijvoorbeeld het ondersteunen van juridische procedures tegen de zoekgigant.

Op basis van de e-mails leken de filmmaatschappijen bereid om daarvoor jaarlijks 500.000 dollar opzij te leggen.
SOPA 


Verder zouden zij geld hebben gebudgetteerd om onderzoek naar Google te laten uitvoeren, met als doel om hun eigen rechtspositie te versterken.

De aanleiding voor de campagne is naar verluidt Googles reactie op het antipiraterijplan SOPA geweest.

Het bedrijf riep Amerikanen in 2012 op om een petitie te ondertekenen om het wetsvoorstel van tafel te laten vegen. Dat gebeurde uiteindelijk ook.

De filmmaatschappijen zouden hierdoor bang zijn geworden van de invloed die Google uit kan oefenen zowel op politiek vlak als bij het publiek.

De vermeende campagne tegen het bedrijf is opmerkelijk, omdat Google en onder meer Sony Pictures tevens samen in een geheime anti-pirterijgroep zouden zitten. Ook dat kwam naar buiten via recent gelekte e-mails

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>