Beste apps van de week: Rooms en Crimson Keyboard


One More Line


Soms wil je een mobiele game met diepgang, soms wil je gewoon een game die simpel maar eindeloos verslavend wegspeelt. One More Line is zo’n simpele game die je keer op keer kan spelen. Je bestuurt een figuurtje met een staart, dat recht omhoog vliegt. Hoe verder je komt, hoe meer punten je verdient. Toch heeft niks doen geen zin: vroeg of laat komt er een rond obstakel op je pad.Eén botsing en je bent af. Je komt verder door de obstakels als slinger te gebruiken. Wanneer je er één nadert hou je je duim op het scherm en begint het vliegende figuurtje om de cirkel heen te draaien. Laat op het juiste moment los en je schiet door naar boven, maar als je timing verkeerd is crash je tegen de muur, of een ander obstakel. Hoewel alle obstakels rond zijn, verschilt de snelheid waarmee je draait en het formaat van de cirkel. Meer komt er bij het One More Line niet kijken, en juist dat maakt het zo verslavend.


Download One More Line voor Android of voor iOS (gratis)
Crimson Keyboard


Sinds iOS 8 kan het toetsenbord van iOS veranderd worden. Op Android kon dit al langer dus waren de eerste opties apps als Fleksy, Swype en Swiftkey. Crimson is een toetsenbord dat speciaal voor iOS is ontworpen, en verandert je toetsenbord minder rigoureus. Zo oogt het toetsenbord vrijwel hetzelfde als het standaard-toetsenbord, en type je ook niet door de hele tijd te vegen.


In plaats daarvan toont Crimson Keyboard woordsuggesties boven toetsen. Dat is vooral handig bij langere woorden, zo hoef je ze niet helemaal in te typen. Dat gaat zo: wil je bijvoorbeeld het woord ‘handigheid’ intikken begin je met ‘han’. Dan staat boven de letter S ‘Hans’, boven D ‘hand’ en boven G ‘hangen’. Maar type je zelf door tot het woord ‘handig’ krijg je boven de E ‘handige’, boven de S ‘handigst’, boven de F ‘handgiften’ en boven de H ‘handigheid’.Veeg omhoog vanaf de betreffende letter en het woord wordt getypt, met automatisch een spatie erachteraan. De spatiebalk van Crimson is trouwens ook slim: na een spatie breekt die doormidden in een komma en een punt. Druk op één van de twee, en er komt een komma of punt achter je laatste woord, gevolgd door een spatie. Scheelt ook weer tijd.


Crimson kan daarnaast leren van je typegedrag zodat het ook automatisch woorden beter aanvult. En wisselen tussen verschillende talen hoef je niet handmatig te doen. Per zin bekijkt Crimson in welke taal je tikt en worden de suggesties daarop aangepast. Ook in het Nederlands werkt de app daarom uitstekend; Crimson is mede gemaakt door een Nederlandse ontwikkelaar.


Download Crimson Keyboard voor iPhone (1,79 euro)
Screeny


Het deze week verschenen Screeny was vrijwel direct een hit in de App Store. En dat terwijl de app eigenlijk maar één ding doet: je screenshots verwijderen. Waarom zou je dat willen? Omdat je screenshots vaak maakt om door te sturen, of om even iets te onthouden, of om een andere reden waardoor je zo’n schermafbeelding eigenlijk maar één keer nodig hebt. Toch blijven ze je dierbare opslagruimte in beslag nemen.Screeny scant de fotorol van je iPhone op screenshots, en laat direct zien hoeveel ruimte die screenshots in beslag nemen. Daarna krijg je een lijst met alle screenshots zien, en hoef je alleen maar aan te tikken welke afbeeldingen je niet meer hoeft. Een extra bevestiging en je krijgt direct te zien hoeveel opslagruimte je terug hebt gekregen. Simpel en doeltreffend, maar zo handig dat het eigenlijk gewoon in iOS ingebouwd zou moeten zijn.


Download Screeny voor iPhone (0,89 euro)
Rooms


Facebook-app Rooms was in de VS al beschikbaar en is sinds deze week ook in Nederland te downloaden. De app is in wezen een combinatie van anonieme berichten-apps als Secret en de ouderwetse chatroom. Gebruikers chatten namelijk onder een schuilnaam, die bovendien per chatroom gekozen kan worden. En hoewel de app van Facebook is, heb je geen Facebook-account nodig om Rooms te gebruiken.Gebruikers kunnen zelf nieuwe chatrooms aanmaken, of zich aansluiten bij bestaande. Anderen uitnodigen kan ook relatief anoniem: via een qr-code. Die wordt gedeeld in de vorm van een afbeelding, bijvoorbeeld via Facebook of Twitter. Gebruikers kunnen die code met de camera van hun telefoon scannen, of op hun telefoon opslaan om toegang tot de chatroom te krijgen.


Naast tekst kunnen er ook foto’s en video’s worden geplaatst. Wie zelf een chatroom heeft aangemaakt kan bepalen of die open of besloten is, en of berichten zomaar geplaatst mogen worden of pas na toestemming van de beheerder.


Download Rooms voor iPhone (gratis)

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>