Filmafdeling Sony worstelt nog steeds met gevolgen hack

Dat meldt The New York Times

Zo zijn de interne communicatiemiddelen, zoals de zakelijke e-mail en voicemail van medewerkers, sinds afgelopen maandag uitgeschakeld.

Werknemers zouden daarom noodgedwongen tijdelijk via hun persoonlijke e-mailadres met elkaar communiceren.

De verwachting is dat Sony’s systemen aanstaande maandag weer terug in werking worden gesteld. Het is nog onduidelijk hoe de grootschalige hack precies plaats heeft kunnen vinden. 
Ransomware


Een beveiligingsexpert die anoniem wenst te blijven, meldt tegenover The New York Times dat de aanval gebruikmaakte van ransomware, waarbij computers via malware als het ware ‘gegijzeld’ worden.

Een boodschap van de verantwoordelijke hackersgroepering doet vermoeden dat Sony’s filmafdeling met een specifieke reden het doelwit is geworden. Het bedrijf zou al eerder “gewaarschuwd zijn” en de recente aanval is volgens hen “slechts het begin”. 

Enkele dagen na de hack verschenen vervolgens meerdere documenten waarin stond opgesomd welke bestanden bij de hack zouden zijn buitgemaakt.

Het gaat naar verluidt om een groot aantal wachtwoorden, e-mailadressen van Sony’s klanten, contracten met acteurs, kopieën van hun paspoort, maar ook enkele afleveringen van tv-series die illegaal gedownload zouden zijn door een of meerdere Sony-medewerkers. 
Ultimatum


De gevoelige informatie zou worden gepubliceerd als Sony Pictures niet voor 24 november 12:00 Nederlandse tijd aan de eisen van hackersgroepering had voldaan. Dat lijkt tot op heden nog niet of nauwelijks te zijn gebeurd. Ook is onduidelijk wat het eisenpakket precies inhield. 

Wel doken er afgelopen week voor het eerst illegale versies op van vier Sony Pictures-films, waarvan er drie nog niet in de bioscoop draaien. Het is onduidelijk of dit een direct gevolg is van de hack. 
 

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>