Review: Nokia neemt afscheid met Lumia 830

De Lumia 830 kost 349 euro en Nokia noemt het een “betaalbaar vlaggenschip”. Op de behuizing is dan ook niet bespaard.

De rand is gemaakt van aluminium en voelt stevig en comfortabel aan. De knoppen zijn mooi weggewerkt en vallen nauwelijks op en er is een derde fysieke knop aanwezig om snel de camera op te starten.

De achterkant is gemaakt van kunststof in een felle kleur en de camera steekt iets uit de behuizing, maar niet zo veel dat het vervelend wordt. De matige speaker is wat onhandig geplaatst en wordt snel door een hand geblokkeerd bij het bekijken van een video.

Bekijk de videoreview:
Scherm en accu


Het 5 inch-scherm is helder en heeft een uitstekende kleurweergave van zowel felle als zachtere kleuren. Ook de kijkhoeken zijn indrukwekkend. De hd-resolutie van het 5 inch scherm (1280 x 720 pixels) is toereikend, maar merkbaar minder scherp dan bij de high-end concurrentie.

Mede dankzij die lage resolutie, het zuinige Windows Phone en de Snapdragon 400-processor is de accuduur dik in orde. De smartphone ging tijdens onze testperiode geruim een dag mee en dat is nog steeds een uitzondering op de regel.
Prestaties en software


De Snapdragon 400-processor die Nokia gebruikt is een goedkope variant uit de recente serie van Qualcomm. Hij bewees zijn kracht al in bijvoorbeeld de HTC One Mini 2 en Moto G. Windows Phone heeft doorgaans minder kracht nodig dan Android-toestellen en de Lumia 830 draait dus zeer soepel.

De animaties van Windows Phone komen soms wel wat langzaam over, maar het toestel zelf hapert nooit. Het enige minpuntje is dat grafisch echt zware games wat langzamer zijn omdat de chip daar simpelweg niet krachtig genoeg voor is.

Windows Phone zelf is de afgelopen tijd flink verbeterd, maar heeft in de Lumia 830 geen update gekregen. Naast de vooruitgang in functionaliteit blijft het menu onoverzichtelijk en het app-aanbod beperkt. Bovendien zijn de apps die wel beschikbaar zijn, vaak wat minder goed dan de iOS- en Android-variant.
Camera en accu


Nokia heeft de Lumia 830 uitgerust met een 10 megapixel Pureview-camera met optische beeldstabilisatie. Dat laatste zorgt ervoor dat de lens langer open kan blijven staan en meer licht kan vangen. Een unieke toevoeging in deze prijsklasse die zorgt voor mooie foto’s bij slecht licht.

Ook bij daglicht weet de 830 indruk te wekken met mooi kleuren, veel details en snel scherpstellen. De telefoon blijft net achter bij de beste smartphonecamera’s van de Galaxy Note 4 en iPhone 6, maar kan een flink eind meekomen. De selfiecamera valt helaas heel erg tegen.
Conclusie


Als ik de Lumia 830 als een vlaggenschip beoordeeld met een dito prijskaartje is het toestel geen hoogvlieger. De resolutie is net te laag, de rekenkracht net niet maximaal, de camera net niet de beste en Windows Phone net niet volwassen genoeg.

De Lumia 830 kost echter een stuk minder dan de high-end concurrenten en daarmee doet Nokia waar het de afgelopen jaren goed in is geworden: overtuigen met een zeer degelijk toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>