Podcast: Privacyschending Uber, betalen voor Spotify en veilig Whatsappen

De podcast is hieronder te beluisteren. Klik hier om de aflevering als mp3 te downloaden (15 MB).

Het is ook mogelijk om je te abonneren op de podcast, zodat je deze elke week automatisch ontvangt. Zoek daarvoor op ‘Week van NUtech’ in je favoriete podcast-app, volg ons op Soundcloud, of abonneer je via iTunes. De RSS-feed van onze podcast vind je hier.

Deze week bespreken we de volgende onderwerpen:

• [00:43] Uber kwam deze week veel negatief in het nieuws. De taxidienst bleek te hebben gedreigd om de privélevens van kritische journalisten te onderzoeken, en werd beschuldigd van het ongeoorloofd inzien van gebruikersgegevens. Het bedrijf staat bekend om het agressieve houding tegenover overheden en concurrenten, maar kan zo’n groot en invloedrijk bedrijf zich dat nog wel veroorloven?

• [05:42] Het verdwijnen van de muziek van Taylor Swift uit Spotify heeft meer gevolgen dan verwacht. Sony Music, een van de drie grootste platenlabels, zegt zijn steun voor de gratis variant van Spotify te “heroverwegen“. We bespreken of Spotify het voor artiesten mogelijk zou moeten maken om hun albums alleen aan betalende leden beschikbaar te stellen, zoals Taylor Swift volgens een artikel in The New Yorker had gewild.

• [09:25] Gebruikers van Whatsapp voor Android versturen sinds kort versleutelde berichten. In één keer worden miljarden berichten per dag veel beter beveiligd, waardoor aftappen onmogelijk wordt. Wat zit achter deze verandering en is het voor grote apps tegenwoordig überhaupt nog acceptabel om gebruikersgegevens niet te versleutelen?

• [12:44] De Nederlandse bewaarplicht blijft in stand, zo besloot het kabinet deze week. Eerder zette het Europees Hof een streep door de Europese richtlijn die de grootschalige opslag van telecomgegevens verplichtte, maar volgens minister Opstelten kan Nederland gegevens blijven bewaren. Hoe zit dat?

• [16:16] Nokia kondigde deze week een nieuwe tablet aan. Het bedrijf licentieert zijn merknaam aan het Chinese Foxconn, dat verder verantwoordelijk is voor de bouw en distributie van het apparaat. We bespreken deze nieuwe strategie en de focus op de eigen Android-software Z Launcher.

Alle voorgaande afleveringen van De week van NUtech zijn hier te vinden.

Nog op zoek naar een podcast-app? Bekijk een lijst met de vijf beste voor iOS en Android

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>