‘Europees Parlement wil opsplitsing Google’

Dat meldt The Financial Times op basis van gelekte documenten. Googles zoekmachine heeft in Europa een marktaandeel van 90 procent.

De Europese toezichthouders zijn naar verluidt bezorgd over de “groeiende dominantie van Amerikaanse internetbedrijven”, waaronder Google. Door het opsplitsen zou Google volgens het Europees Parlement minder machtig worden in Europa.

Uit de gelekte documenten blijkt dat de Europese Unie de zoekmachine wil opsplitsen van Googles andere commerciële diensten. Deze commerciële diensten bestaan onder andere uit het advertentiesysteem, Gmail en Google Maps.

Hoewel het Europees Parlement geen opsplitsing bij Google kan afdwingen, heeft het via de Europese Commissie wel de mogelijkheid om nieuwe wetgeving in te voeren die mogelijk invloed heeft op de werkzaamheden en rechten van de zoekgigant.
Privacy en antitrust


Europa heeft al langer kritiek op Google. Zo oordeelde het Europese Hof dat Google kan worden verplicht om zoekresultaten te verwijderen als deze de privacy van Europese personen schenden.

Google beriep zich op de Amerikaanse regels, maar werd door de uitspraak verplicht om zich aan de Europese regels te houden.

Ook startte Europa een onderzoek naar Google vanwege vermeende antitrustovertredingen, waarbij de zoekmachine zijn monopolie zou misbruiken door bijvoorbeeld eigen producten Google Maps en Google Shopping bovenaan de zoekresultaten te plaatsen.
Nederland


Daarnaast moet Google van een Duitse toezichthouder de data van gebruikers anders verwerken. Google combineert momenteel informatie over het internetgedrag van gebruikers op een manier die in Duitsland verboden is.

In Nederland concludeerde het College bescherming persoonsgegevens eind 2012 al dat Google de wet bescherming persoonsgegevens overtreedt.

Vier onderzoeken naar Google: zoekgigant onder de loep

Wat houdt het recht om vergeten te worden precies in?

This entry was posted in internet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>