AIVD werkt aan sterkere kwantumversleuteling

Dat meldt de AIVD donderdag. Kwantumcomputers maken gebruik van speciale bits, genaamd qubits, die grootschalige en complexe berekeningen veel sneller kunnen uitvoeren dan normale computers.

De AIVD ontwikkelt de nieuwe kwantumversleuteling in samenwerking met de TU Delft, die sinds oktober van vorig jaar werkt aan de bouw van een kwantumcomputer. De kwantumversleuteling gaat worden gebruikt voor het versleutelen van geheime data die niet in de handen van derden mag vallen. 

“Ook grote inlichtingendiensten lijken geïnteresseerd in het bouwen van een kwantumcomputer. Uit de Snowden-leaks blijkt bijvoorbeeld dat de NSA in 2011 al bezig was met onderzoek naar het bouwen van kwantumcomputers”, aldus de AIVD.

Met een kwantumcomputer is het op dit moment onder andere mogelijk om een beveiligde https-verbinding te kraken.
Quantum key distribution


De huidige kwantumversleuteling vormt zich rondom het uitwisselen van sleutels waarmee data kan worden versleuteld of juist ontsleuteld. Deze kwantumversleuteling, genaamd quantum key distribution (QKD), kan niet door een kwantumcomputer worden gekraakt, maar de systemen hiervoor zijn nog erg kostbaar.

Daarnaast maken QKD-systemen gebruik van een directe glasvezelverbinding of van lichtsignalen die door de lucht worden verstuurd, waardoor het bereik niet groter is dan enkele honderden kilometers. 
Post-kwantumversleuteling


De AIVD wil werken aan een nieuwe zogeheten post-kwantumversleuteling, waarbij cryptografische algoritmes niet door een kwantumcomputer kunnen worden gekraakt. Dit kost vooralsnog veel rekenkracht en bandbreedte en vergt meer onderzoek, mede om de versleuteling ook te beveiligen tegen toekomstige en krachtigere kwantumcomputers.

“Door tijdig te investeren in nieuwe cryptografische technieken kan data ook veilig zijn na de opkomst van de kwantumcomputer”, aldus de AIVD. De TU Delft voorspelt dat er pas tussen 2030 en 2040 kwamtumcomputers zijn ontwikkeld die onze huidige encryptiemethoden kunnen kraken.

Vier vragen over de kwantumcomputer van de NSA

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>