Robot moet inspectie zeewatertanks veiliger maken

Het Roboship is een autonoom voertuig dat rondrijdt op een “slimme rail” binnen de zeewatertank. Met een robotarm wordt de inspectie uitgevoerd.

Volgens de Universiteit Twente kan via een magneetveld de exacte positie van de robot worden bepaald en zijn er “geavanceerde communicatie- en navigatiesystemen”.

Ballasttanks worden gevuld met zeewater en gaan daardoor roesten. Ook worden ze gevuld met algen en zitten er vaak giftige gassen in de tanks. Inspecties zijn daarom lastig en duur.

“Het besef dat er mensen in moeten voor inspectie is voor mij een extra motivatie om de robotarm te ontwikkelen”, zegt promovendus Dian Borgerink van de Universiteit Twente, die bij het onderzoeksinstituut INCAS ook het sensorensysteem voor de arm ontwikkelt.

Er wordt samengewerkt met een Duits scheepswerf, maar het project bevindt zich nog in de onderzoeksfase. Het is onbekend wanneer de eerste schepen echt van het Roboship-systeem worden voorzien.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>