Uber onderzoekt privacyschending door medewerker

Dat stelt het bedrijf dinsdagnacht tegenover Buzzfeed.

Die site publiceerde maandag een artikel waarin werd omschreven hoe Emil Michael, een bestuurder van Uber, tijdens een diner had voorgesteld om onderzoek te doen naar de privélevens van kritische journalisten.

Inmiddels hebben zowel Michael als Uber-ceo Travis Kalanick hun excuses aangeboden voor die opmerking, en ontkend dat Uber ooit daadwerkelijk van plan is geweest om voor “een miljoen dollar” journalisten te onderzoeken, zoals tijdens het diner wel werd gesuggereerd.
Ritgegevens


In het artikel werd ook geclaimd dat de manager van Uber New York het profiel van Buzzfeed-journalist Johana Bhuiyan had ingezien, zonder dat zij daar toestemming voor had gegeven.

Buzzfeed schrijft dinsdagnacht dat Bhuiyan eerder deze maand met een Uber-auto bij het hoofdkantoor van de dienst aankwam voor een interview met Mohrer. Hij zou haar via interne volgsoftware hebben zien aankomen en hebben gezegd: “Daar ben je. Ik volgde je al.”

Eerder had Mohrer al details over het Uber-gebruik van Bhuiyan naar haar verstuurd in een e-mail, in antwoord op vragen over de concurrerende dienst Lyft. In beide gevallen had Bhuiyan geen toestemming gegeven om die gegevens in te zien.
Privacybeleid


Dinsdagnacht heeft Uber voor het eerst een privacybeleid gepubliceerd waarin uiteen wordt gezet wanneer privégegevens van gebruikers kunnen worden ingezien. Het bedrijf zegt dat deze altijd al van kracht is geweest zonder dat het document openbaar was.

Uber stelt in zijn privacybeleid dat het ongeoorloofd is voor alle medewerkers van het bedrijf om de ritgeschiedenis van gebruikers in te zien, “behalve voor legitieme zakelijke doeleinden”.

Er worden enkele voorbeelden gegeven van zulke doeleinden, zoals het oplossen van bugs en het opsporen van fraude. Het is echter niet duidelijk wat Uber nog meer als legitiem gebruik van privédata ziet.
God View


Eerder dit jaar ontstond al eens ophef toen bleek dat Uber in 2011 live de locatie van verschillende bekende passagiers had getoond tijdens een feestje.

Daarvoor gebruikt Uber een intern stuk software met de naam ‘God View’. Twee anonieme oud-medewerkers van Uber stellen dinsdagnacht tegenover Buzzfeed dat veel medewerkers van Uber hier toegang toe hebben.

Gevraagd of God View ooit wordt misbruikt, antwoord één van de twee oud-medewerkers ontkennend. De ander wilde de vraag niet beantwoorden.
Controverse


In het verleden ontstond al meermaals controverse rondom Uber, bijvoorbeel vanwege het naar verluidt agressieve beleid om medewerkers van concurrent Lyft te werven.

Ook is het bedrijf in verschillende landen en steden verwikkeld in een juridische strijd, met name rondom zijn particuliere taxidienst Uberpop.

Die werd onder meer door Madrid, Berlijn, Hamburg en ook Amsterdam verboden. Uber Nederland stapt aanstaande vrijdag naar de rechter om het verbod aan te vechten.  

Uber: de opkomst van de populaire maar controversiële taxi-app

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>