Man gaat maand lang in virtuele wereld leven

Dat laat Farid weten aan The Verge en Vice.

Later dit jaar komt er een crowdfundingproject online om geld op te halen voor het experiment Seeing I. Farid zal vervolgens 28 dagen in een kamer doorbrengen en elke dag het leven van een andere persoon beleven. Farid zal naast de Oculus Rift, een virtual reality-bril, ook een ruis onderdrukkende koptelefoon dragen om zich volledig af te sluiten van de buitenwereld.

Farid zamelt via een crowdfundingactie op Kickstarter geld in voor zijn project. Mensen kunnen zich daarnaast opgeven om een zogenoemde ‘Input’ te worden voor het project. Alleen hetereoseksuele mannen worden overigens toegelaten. 

Zij moeten dan een dag lang al hun activiteiten opnemen met een bril met 180 graden-camera erop. Farid zal zes dagen later de video van deze dag voorgeschoteld krijgen, zonder eventuele haperingen erin.

Een team zal in die tijd ook het eten voorbereiden dat de Input die dag gegeten heeft zodat Farid zich helemaal in de persoon kan inleven. De kunstenaar zal zijn dag exact zo indelen als de Input en slaapt en eet dus op de tijden van die persoon.
Identiteit


“Het is om te kijken of we een individuele identiteit hebben of dat we alleen een culturele identiteit hebben”, aldus Farid over zijn experiment. De periode van een maand is gekozen omdat mensen na drie weken hun gewoontes af zouden leren en nieuwe gewoontes zouden aanleren. Farid probeerde al eens 24 uur in virtual reality te leven.

De kunstenaar heeft contact met psychiaters, psychologen en neurowetenschappers om de effecten van zijn experiment in de gaten te houden. 

Farid zal zich tijdens het project bevinden in een publiek beschikbare ruimte waar bezoekers 23 uur per dag naar hem kunnen kijken. Hij ziet de mensen die naar hem kijken zelf niet. 

De zeven gekste toepassingen van de Oculus Rift

Bekijk aan welke virtual reality-brillen momenteel gewerkt wordt

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>