Review: Grand Theft Auto 5 op nieuwe consoles nog intenser

Vanaf 18 november ligt GTA 5 in de winkels voor Playstation 4 en Xbox One. Ruim een jaar nadat de game verscheen op de vorige generatie consoles is de nieuwe generatie aan de beurt.

Dat is precies lang genoeg voor spelers om te zijn vergeten hoe hun eerste keer GTA 5 spelen ook alweer precies ging. Gelukkig doet Rockstar veel meer dan simpelweg de resolutie verhogen naar full-hd.
Eerstepersoonperspectief


De meest in het oog springende toevoeging is een eerstepersoonsperspectief, een camerastandpunt vanuit de ogen van jouw personage. Als speler midden in de actie zitten levert een geheel nieuwe beleving op van alle activiteiten die GTA 5 biedt: het verkennen van de gedetailleerde spelwereld, het autorijden en natuurlijk het gewelddadige aspect.

Zodra je in de huid van hoofdpersonages Michael, Franklin of Trevor kruipt, valt pas echt goed op hoeveel meer details het fictieve (maar op Los Angeles) gebaseerde Los Santos op PS4 en Xbox One biedt. Er lopen veel meer mensen en dieren rond, wapens hebben inscripties gekregen en op het dashboard van auto’s zijn werkende tellers te zien.

Helaas is niet alles van zo’n behandeling voorzien. De modellering van personages blijkt een jaar later toch wat achterhaald te zijn. Het blijft wel indrukwekkend om alles vanuit de eerste persoon mee te maken. De eerste keer dat je aangereden wordt, in gevecht raakt of parachutespringt, lijkt dat op een bijna angstaanjagende manier alsof het echt gebeurt.

Het nieuwe camerastandpunt werkt jammer genoeg niet altijd in je voordeel, vooral niet bij de vele schietgevechten. De game werkt in de nieuwe modus nooit zo vloeiend als de traditionele camera die je personage vanuit de derde persoon volgt. Zelfs als ervaren speler van shooters zul je er moeite mee hebben om snel en effectief af te rekenen met tegenstanders.

Ook in auto’s blijkt het lastiger om goed het verkeer om je heen in te schatten. Toch voelt het nooit als een slecht trucje om GTA 5 van een nieuw jasje te voorzien. Daarvoor is de beleving in de eerste persoon te indrukwekkend.

Bekijk de trailer:
Betere graphics


De verbeterde graphics zijn de andere grote trekpleister. GTA 5 vroeg op de Xbox 360 en PS3 het uiterste qua rekenkracht. De resolutie van die versies was dan ook beperkt tot 1280 x 720 pixels. Bij de nieuwe versies is dat verhoogd naar 1920 x 1080 pixels.

De beeldverversing is net als voorheen beperkt tot dertig frames per seconde. Wel is de zogeheten draw instance, de afstand waarop je objecten kunt zien, sterk verbeterd. De grootste verbetering is de belichting: zowel natuurlijk als kunstmatig licht reflecteert veel beter en mooier op bijvoorbeeld voertuigen, en schaduwen zijn aanzienlijk minder blokkerig.

Zonder de grafische oppoetsbeurt zou de nieuwe versie van GTA 5 weinig bestaansrecht hebben. De ‘oude’ versie van vorig jaar was met zijn enorme spelwereld, boeiende verhaal, spannende actiescènes en haast oneindige hoeveelheid mogelijkheden al tot het einde der tijden herspeelbaar.

Op de PS4 en Xbox One komt daar nog wat extra content bij voor spelers die het spel al eens gekocht hebben voor Xbox 360 of PS3. Zo kun je (vooral nieuwe) dieren fotograferen, moordmysteries oplossen en racen in stock cars. Ook zijn er een paar nieuwe wapens, wat extra voertuigen en een flink aantal toegevoegde muzieknummers op de radiostations.

En dan is er nog Grand Theft Auto Online, de enorme multiplayerstand van GTA 5 die door vroege serverproblemen op de vorige generatie spelcomputers nooit een eerlijke kans kreeg, maar juist nu zeer de moeite waard is om alsnog in te duiken. Vooral omdat het eerstepersoonsperspectief daar wél helemaal tot zijn recht komt.

Ook zonder GTA Online zou de heruitgave al de moeite waard zijn. Logischerwijs voor echte GTA-fanaten, maar ook voor spelers die wel toe zijn aan een tweede speelsessie. En natuurlijk iedereen die het spel vorig jaar heeft gemist.

Lees de volledige review op Gamer.nl

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>