Rusland bouwt eigen 'betrouwbare' Wikipedia

Wij leerden op school altijd dat Wikipedia een hoogst onbetrouwbaar medium was, omdat iedereen er alles maar neer kon zetten wat hij of zij wilde. Inmiddels weten we wel dat de crowdfunded encyclopedie meer betrouwbaar kan zijn dan veel andere internetbronnen, maar in het altijd progressieve Rusland denken ze dat het nog wat beter kan. Daar maken ze namelijk een eigen Wikipedia-kloon, waarin de waarheid over het land staat opgeschreven. Hun waarheid, dat wel.

In de nieuwe versie van de digitale encyclopedie worden naar dan 50,000 boeken toegevoegd uit de Russische literatuur. Wat daar precies in staat, zullen we pas kunnen zien als de nep-Wikipedia af is, maar waarschijnlijk worden Ruslands eigen standpunten over homoseksualiteit, en de afhankelijkheid van gebieden als de Krim.

“Bescherming tegen Westerse leugens”


Rusland zegt dat het de bestaande pagina’s van Wikipedia heeft geanalyseerd, maar dat “de informatie daar op niet accuraat genoeg was voor het Russische volk”. De propagandamachine van Vladimir Poetin noemde het internet ook “een speciaal project van de Amerikaanse CIA”, en stelt dat de Russische bevolking “beschermd moet worden tegen Westerse leugens.”Het is niet bekend wanneer het naslagwerk af is, en of het ook voor mensen buiten Rusland te lezen is.

Censuur


De alternatieve Wikipedia is één van de stappen in een grootscheeps plan om het hele Russische internet te beschermen, wat met een kwaad woord censuur heet – al mag je het van Poetin en zijn vrienden nooit zo noemen. Het gaat volgens de Russische autoriteiten om ‘bescherming van de Russische bevolking’. Daaronder valt ook een nieuwe wet dat de overheid altijd, zonder tussenkomst van de rechter, een onwelgevallige website offline mag halen.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>