Geen signalen fraude bij DigiD-lek gemeenten

Plasterk zei dat dinsdag in een Kamerdebat.

Fraude volledig uitsluiten kan hij niet, maar er zijn geen meldingen over misbruik. Zeker twaalf gemeenten zijn gedurende een heel jaar kwetsbaar geweest voor mogelijk DigiD-misbruik, erkende de verantwoordelijke overheidsorganisatie Logius eind oktober na berichtgeving in het tv-programma Opgelicht (Avrotros).
Meer controle


Plasterk liet dinsdag merken dat hij tevreden is over de reactie van Logius toen het lek door een hacker werd gemeld. Binnen 24 uur werd het lek gedicht, aldus de minister, waarna Logius is gaan uitzoeken wat de gevolgen waren. Plasterk uitte wel zijn verbazing dat het lek ”zo lang open heeft gestaan”, maar zei erbij dat hacker altijd wel weer nieuwe achterdeurtjes zullen vinden.

De minister zegt ook van plan te zijn gemeenten actiever te controleren op ICT-gebied, meldt Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66). Bij onveilige gevallen wil de minister overgaan tot het afsluiten van de ICT-diensten van die gemeenten, zo werd eerder vandaag al bekend. Bovendien zegt Plasterk beter om te willen gaan met mensen die lekken melden, zoals hackers bijvoorbeeld regelmatig doen.
Sms of app


Een van de manieren om fraude met DigiD tegen te gaan is om bij het inloggen te vragen naar een code die door Logius gesms’t wordt naar de persoon die inlogt. Maar Plasterk vindt dat de gebruiker niet voor die kosten hoeft op te draaien.

Als de overheid betaalt zal dat bij invoering neer komen op 17 miljoen euro in het eerste jaar, maar dat kan al snel oplopen naar 37 miljoen per jaar. Plasterk vindt dat veel geld en laat daarom nu onderzoeken of het ook mogelijk is dit via een app op te lossen, waaraan geen sms-kosten verbonden zijn.

Wat voor problemen hadden de twaalf gemeenten?

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>