Kabinet wil ook concurrentie op netwerk UPC en Ziggo

Dat schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

De Europese Commissie besloot begin oktober dat UPC en Ziggo onder voorwaarden mogen fuseren. Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, moet nog wel de zender Film1 afstoten.

“Het kabinet vindt dat een marktstructuur met twee netwerken en twee aanbieders, onvoldoende concurrentiekracht borgt”, schrijft Kamp. “Het kabinet zou het wenselijk vinden dat niet alleen KPN, maar ook kabelbedrijven direct worden geprikkeld door het toelaten van concurrenten op hun netwerk.”

“In dat geval ontstaan op de netwerken van KPN en kabelbedrijven dezelfde prikkels en beperkingen, en hebben concurrenten ook meer mogelijkheden om te kiezen tussen verschillende toegangsvormen, of voor beide.”
Europese regels


Kamp merkt echter op dat het voorlopig niet mogelijk is om dit daadwerkelijk af te dwingen. Eerder besloot de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat Ziggo en UPC geen concurrenten hoeven toe te laten, al wordt over dat besluit nog een consultatie gehouden.

De minister schrijft dat Europese regels zouden moeten worden aangepast om het openstellen van het kabelnetwerk daadwerkelijk mogelijk te maken. Nu zorgen die regels er slechts voor dat één sterk netwerk op deze manier kan worden gereguleerd.
Marktmacht


Kamp zegt andere EU-lidstaten ervan te willen overtuigen dat de regels meer rekening moeten houden met meerdere machtige telecomproviders, een “gezamenlijke marktmacht”. Hij zal ook bij de nieuwe eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale eengemaakte markt) aandringen op herziening van de regels.

Over de voorwaarden die de Europese Commissie aan de fusie tussen UPC en Ziggo heeft gesteld is Kamp verder positief. De Commissie besloot onder meer dat er ruimte op het kabelnetwerk moet blijven voor bedrijven als Netflix, die diensten aanbieden die mogelijk concurreren met diensten van de provider zelf.

“Het kabinet vindt het van groot belang dat de levering van diensten via het internet ongehinderd kan plaatsvinden”, schrijft Kamp daarover.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>