Val van de muur geëerd door Google

Dat negen november 1989 een enorme invloed op het leven van velen zou hebben was een paar jaar eerder nog nauwelijks denkbaar. Toch viel op die gedenkwaardige nacht hét symbool van de scheiding tussen oost en west: de Berlijnse muur. Een feit dat ook Google natuurlijk niet is ontgaan.

Vele decennia was er het communsitische Oostblok en het vrije westen. Berlijn fungeerde als het symbool van deze tweedeling: dwars door de stad liep een betonnen muur. Families en vrienden werden er totaal onverwacht door gescheiden toen de DDR in nauwe samenwerking met de Sovjet-Unie het betonnen gedrocht in 1961 liet bouwen. Juist in Berlijn waren de tegenstellingen tussen het totalitaire oosten en vrije en frivole westen immers het duidelijkst zichtbaar, wat tot een leegloop van de DDR – of dan toch in ieder geval Oost-Berlijn – dreigde te leiden. De muur – voltooid in 1963 – moest dit voorkomen, waarbij het slappe betonnen schuttinkje uit de beginjaren al snel werd uitgebouwd tot een onneembare en vooral dodelijke strook land waar heel wat DDR-vluchtelingen het leven lieten. Toch waren er regelmatig ook geslaagde vluchtpogingen die wereldwijd het nieuws haalden. De drang naar vrijheid was bij velen groter dan welk regiem en welk bouwsel ook konden onderdrukken.

Gorbatsjov

Precies die drang naar vrijheid leidde in 1989 tot een bijzondere novembernacht, waarbij de gewone man massaal optrok naar de muur. Daaraan voorafgaand rommelde het al regelmatig in andere satellietstaten van de Soviet-Unie. Landen als Polen, Bulgarije en meer waren al wekenlang het toneel van onrust en massademonstraties. De Russen wisten niet goed wat ze er nou precies mee aanmoesten en dankzij voormalig Soviet-president Michael Gorbatsjov werd een groot bloedvergieten voorkomen. Wat communicatiekronkels en andere misverstanden zorgden uiteindelijk bij de totaal overrompelde DDR-leiding tot de uiteindelijk val van de muur.

Oorlog van 50 jaar

Feitelijk kan gesteld worden dat de negende november 1989 eindelijk pas het echte einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde voor de landen aan de andere kant van het IJzeren Gordijn, zoals de grens tussen oost en west ook wel werd genoemd. Pas vanaf dat moment was de bevolking in Hongarije, Roemenië, Tsjechië en ga zo maar door eindelijk ook bevrijd van de gevolgen van deze oorlog. In ons eigen land waar we het al veel langer goed voor elkaar hebben eigenlijk is dit trouwens iets waar nauwelijks over wordt nagedacht. Maar deze ’50-jarige wereldoorlog’ (1939 – 1989) verklaart ook nu nog veel van de alhier vaak onbegrepen mentaliteit van de ex-Oostblokkers. Nog altijd zien zij de directe gevolgen van de gevallen communistische heilstaat die uiteindelijk vooral een gevangenis bleek te zijn. Voor velen is het leven nog lang niet aanbeland op het niveau dat wij hier gewend zijn en zo zijn er dus nog altijd slachtoffers van ‘de muur’.

Vriend en – eh – vriend?

Toch gaat het de goede kant op een veel oud Oostblok-landen doen ‘t verrassend goed. Denk aan Tsjechië, maar zeker ook aan Polen waar de economische groei vriend en vijand blijft verbazen. Als nu de oost-west grens die in het hoofd van velen – aan beide kanten – nog steeds bestaat uiteindelijk ook afbrokkelt komt het misschien nog eens een keer helemaal goed met dat ene Europa. Voor velen – waaronder ondergetekende – heeft de muurval inmiddels tot een leven geleid dat voor 1989 ondenkbaar was. Maria Genova bijvoorbeeld schreef een mooi en vorige week verschenen boek over haar dubbelleven: Dansen op de muur. Opgegroeid in Bulgarije en gesettled in Nederland om daar een vrij en onafhankelijk leven als journaliste en auteur op te bouwen. Het kan verkeren in het leven! In ieder geval voldoende reden voor een feestje in Berlijn vandaag, samen met honderdduizenden anderen. Want die muur en het gevaarlijke regime erachter mogen nooit vergeten worden.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>