‘Europese cookie-waarschuwingen zijn geldverspilling’

Dat concludeert denktank Information Technology and Innovation Foundation in een rapport.


Het plaatsen van waarschuwingen heeft volgens de denktank amper een positief gevolg. “Er zijn nalevingskosten voor websites, en we zien niet echt veel voordelen”, schrijft onderzoeker Daniel Castro in het rapport.


“De banners onderwijzen gebruikers niet echt, en er is geen merkbare verandering in gedrag sinds de cookie-waarschuwingen zijn geïntroduceerd”, aldus Castro. “De wet lijkt daarom een verspilling van middelen.”
2,3 miljard euro


Als de cookiewet in heel Europa zou worden nageleefd, zou dat de Europese economie jaarlijks 2,3 miljard euro kosten, denkt Castro gebaseerd op onder meer de nalevingskosten.


De cookiewet is sinds 2012 in Nederland van kracht, en beperkt sites in het plaatsen van bepaalde cookies. Bovendien moet er in de vorm van banners voor cookies worden gewaarschuwd, en moeten gebruikers akkoord gaan.


Niet alle Europese landen voldoen aan de regels die Europa rond cookies heeft opgesteld. In Nederland wordt de cookiewet waarschijnlijk versoepeld, de Tweede Kamer is met dat voorstel al akkoord gegaan.


Hoe gaan Nederlanders om met cookiemeldingen?

This entry was posted in internet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>