Digitale zwarte markt Silk Road 2 enige tijd in Nederland gehost

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

“Tijdens het onderzoek bleek dat de internetserver van Silk Road 2.0 enige tijd in Nederland heeft gestaan”, aldus het OM. Er zijn door de politie diverse computersservers in beslag genomen.

Silk Road is een digitale zwarte markt waar vooral illegale diensten en producten worden verkocht voor bitocins. De eerste versie ging ruim een jaar geleden al offline en een reïncarnatie van de zwarte markt werd donderdagavond opgerold door de FBI en Europol.
Arrestaties


De Nederlandse politie werkte ook mee, zo blijkt  vrijdag. Samen met Eurojust en Europol nam het Landelijk Parket de coördinatie in Europa op zich. In totaal zijn zeventien mensen in zestien landen gearresteerd en er zijn volgens het OM “meer aanhoudingsbevelen uitgebracht”.

Er werd drugs, goud, zilver, ruim een miljoen dollar aan bitcoins en 180.000 euro in contanten in beslag genomen, zo stelt Europol. In totaal werden volgens de opsporingsdienst zeker vierhonderd illegale sites offline gehaald.

“Het houdt hier niet op. Achter deze marktplaatsen zitten mensen die miljoen euro’s verdienen. Zij zijn in een volgende fase aan de beurt”, waarschuwt Lodewijk van Zwieten, cybercrime officier van justitie.
Silk Road 3.0


Wired schrijft dat naast de digitale zwarte markt zelf ook het verborgen forum offline is gehaald. Via dat forum communiceren verkopers, kopers en de makers van de site met elkaar. Wired stelt dat het nu moeilijk is om een nieuwe versie van Silk Road op te starten.

Aan de andere kant meldt Business Insider vrijdag dat er al een Silk Road 3.0 live is. De site publiceert een screenshot waar drugs wordt aangeboden in ruil voor bitcoins.

Dergelijke digitale zwarte marktplaatsen worden bezocht via het zogeheten Tor-netwerk waarop gebruikers anoniem kunnen internetten. Omdat op Silk Road in bitcoins wordt betaald zijn transacties ook moeilijk te achterhalen.

Wat was Silk Road precies en hoe kon het worden opgerold?

Tor: Dit is het diepe web en zo gebruik je het

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>