Lytro stelt bijzondere lichtveldcamera open voor NASA en leger VS

Dat maakt Lytro vrijdag bekend.


Het bedrijf Lytro heeft tot nu toe twee eigen camera’s uitgebracht die gebruikmaken van lichtveldtechnologie. Dat wil zeggen dat bij elke foto de kleur, intensiteit en richting van iedere lichtstraal wordt opgevangen.


Het gevolg is dat de fotograaf achteraf kan scherpstellen waar hij maar wil en bovendien het perspectief van de foto iets kan verplaatsen zodat andere onderdelen zichtbaar zijn. Objext x dat achter object y zit, kan er dan net achter tevoorschijn komen.


Lytro probeert op die manier de manier waarop mensen foto’s nemen te veranderen, maar heeft vanwege de beperkte en dure hardware nog geen breed publiek aangetrokken.
NASA en leger


Het bedrijf stelt nu een ontwikkelkit beschikbaar voor derden. Bedrijven die 20.000 dollar per jaar betalen krijgen toegang tot software, hardware (een lens en sensor)  en algoritmes. Lytro belooft alles te blijven updaten.


In eerste instantie zullen in ieder geval NASA, het Amerikaanse leger en twee private partijen uit de gezondheidszorg en energiesector van het aanbod gebruikmaken.


NASA wil volgens The Verge de lichtveldcamera de ruimte in sturen en bijvoorbeeld ruimtevoertuigen zoals de Marsrover uitrusten met de camera. Op die manier zouden de beelden van andere planeten achteraf dus nog aan te passen zijn.


Het Amerikaanse leger wil de cameratechnologie gebruiken voor nachtzichtapparatuur die zo meer licht op kunnen vangen en bovendien minder wegen dan de apparatuur die soldaten nu bij zich dragen. Of er ook partijen geïnteresseerd zijn in het zelf ontwikkelen van consumentenproducten is niet duidelijk.


Hoe zien foto’s gemaakt met Lytro-camera’s eruit?

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>