Veertig maanden cel voor internetoplichter Robert-Jan van der Z.

Dat heeft de rechtbank in Haarlem donderdag bepaald. De officier van justitie eiste twee weken geleden vijf jaar en vier maanden celstraf.

Van der Z. (37) dupeerde met nepwebshops tussen 2010 en 2014 zo’n 175 mensen door betaalde spullen niet te leveren. Telegraafjournalist John van den Heuvel spoorde hem in 2012 op in Venezuela, dat hem uitzette.

In de uitspraak noemde de rechtbank Van der Z. ”een hardnekkige recidivist”, die zonder empathie en gewetenloos opereerde. Volgens de rechtbank toonde hij bovendien ”geen enkel respect” voor de kansen die hij in 2010 kreeg nadat hij een jaar eerder voor vergelijkbare gevallen was veroordeeld.

”Met zijn enkelband nog om”, zoals het OM het twee weken geleden verwoordde, begaf hij zich in de laatste fase van zijn detentie toen alweer op het oplichterspad.

Van der Z. nam kort na zijn vrijlating in 2010 de wijk naar Venezuela, vanwaar hij zijn dubieuze praktijken voortzette. Daar namen zijn methoden in professionaliteit toe en begon hij steeds vernuftiger en geraffineerder te opereren, aldus de rechtbank.
Thuiswerkers


Om zelf uit het zicht te blijven bouwde Van der Z. een netwerk van thuiswerkers op, die voor tal van zaken als tussenschakel fungeerden. Consumenten misleidde hij met succes door websites van bekende elektronicaketens en onlinewarenhuizen na te bouwen.

De cybercrimineel hangt nu nog een ontneming boven het hoofd. Wordt die vordering toegewezen, dan moet hij behalve zijn slachtoffers ook de staat tienduizenden euro’s betalen. De rechtbank beslist hier later over.

De drie dingen die nodig zijn om cybercrime te bestrijden

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>