UPC wil nog dit jaar internetprotocol ipv6 aanbieden

Maaikse Scholten, woordvoerder van UPC, bevestigt na berichtgeving van Tweakers.net dat het bedrijf het streven heeft nog dit jaar over te gaan.

ipv6 is de opvolger van ipv4. Ieder apparaat dat met het internet verbinding maakt, of het nu een laptop, smartphone of console is, heeft een ip-adres nodig. Er zijn iets meer dan 4,3 miljard ipv4-adressen en die beginnen op te raken.

De overstap op ipv6, waar veel meer ip-adressen binnen bestaan, is dus noodzakelijk om nieuwe apparaten met internet te kunnen verbinden. Ook kent ipv6 een aantal technische verbeteringen. 
Communiceren


Het lastige is dat ipv6 niet met ipv4 communiceert. Een website die volledig op ipv6 draait kan niet overweg met een apparaat dat alleen ipv4 ondersteunt.

Internetaanbieders zijn de afgelopen jaren dan ook bezig geweest apparatuur zoals routers te verspreiden die beide protocollen ondersteunen. Daarna kan de providers ipv6 ook echt gaan doorgeven over het netwerk. Bij UPC lijkt dit nu te gaan gebeuren.
Deadline


“Op basis van de proef ziet het er goed uit”, aldus Scholten. Toch wil ze niet beloven dat alle klanten voor het eind van het jaar omgezet worden van ipv4 naar ipv6. Mocht de deadline niet gehaald worden, zal het snel gebeuren.

Providers beloofden in het verleden al vaker dat de uitrol van ipv6 van start zou gaan. Ziggo beloofde in september 2013 nog dat er in 2014 mee begonnen zou worden terwijl het bedrijf nu aangeeft dat het geen concrete datum kan noemen. Een woordvoerder van Ziggo vertelt aan Tweakers.net dat het “zo snel mogelijk” ipv6 wil gaan aanbieden.

Bij UPC heeft het zo lang geduurd omdat het een “technisch complex” proces is. Ook was het nog niet noodzakelijk om over te schakelen; er waren nog voldoende ipv4-adressen op voorraad. “We hebben onze tijd genomen om het zo soepel mogelijk door te kunnen voeren.”

XS4ALL biedt al sinds 2012 ipv6 aan klanten aan.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>