Nieuwe Nederlandse ransomware vermomd als track en trace-e-mail

Nieuwe Nederlandse ransomware vermomd als track en trace-e-mailFoto:  Thinkstock

Dat meldt beveiligingsbedrijf Fox-IT, dat de malware genaamd Torrentlocker opmerkte. Torrentlocker is al langer actief, maar nu duiken ook Nederlandse varianten van de ransomware op.

Ransomware is een vorm van malware die mensen bedreigt en vervolgens geld vraagt. De bedreigingen variëren van het publiceren van bezochte pornowebsites tot het versleutelen van persoonlijk bestanden waardoor deze niet meer toegankelijk zijn.

De Nederlandse Torrentlocker-variant wordt verspreid via nep-e-mails die afkomstig lijken van PostNL of DHL. In de e-mail staat een bericht over een ongeleverd pakket met een link naar een track en trace-code. De link leidt naar een malafide website die veel lijkt op de website van PostNL of DHL, waar de malware via een pdf-bestand op de computer van de gedupeerde wordt gedownload.

De ransomware versleutelt bestanden van de gedupeerde en vraagt 390 euro om de bestanden weer toegankelijk te maken. De betaling wordt gedaan via bitcoin, waardoor de ontvanger anoniem is.


Onsleuteling


Volgens Fox-IT zijn besmette systemen te herkennen aan een tweede ‘explorer.exe’-proces, dat in het taakbeheer kan worden gezien.

Fox-IT onderzoekt op dit moment of het mogelijk is om software te ontwikkelen waarmee de versleuteling van de ransomware kan worden ontsleuteld. 

Drie dingen die nodig zijn om cybercrime te bestrijden

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>