OnePlus One Smartphone

Als het om smartphones gaat, zijn de duurste altijd de beste. Althans, dat is wat vaak wordt aangenomen. Over het algemeen klopt deze stelling ook wel, maar er zijn zo nu en dan uitzonderingen. De OnePlus One is zo’n uitzondering. Dit is een toestel met high-end specificaties, maar een vriendelijke prijs. Vanaf 269 euro (exclusief verzendkosten) hebt u er al eentje.

Fijn scherm

U krijgt voor dat geld een toestel dat op alle vlakken mee kan met de huidige toppers van bijvoorbeeld HTC en Samsung. Het scherm heeft een diagonaal van bijna 14 centimeter (5,5 inch) en 1920×1080 pixels. Met name het formaat is iets om rekening mee te houden. Het is een behoorlijk groot toestel, dat niet voor iedereen meer met een hand te bedienen is. De kwaliteit van het scherm is uitstekend, op het contrast na. Dat is wat aan de lage kant, waardoor zwarte vlakken met name in verminderde lichtomstandigheden wat grijzig zijn.

Lees ook: Smartphone 221 keer per dag gecheckt

Snelle hardware

OnePlus heeft in de One gekozen voor dezelfde processor die ook in het gros van de andere high-end smartphones gebruikt wordt, namelijk de Snapdragon 801. Het is ook nog eens de snelste variant van deze chip. Ook als het gaat om werkgeheugen is er niet bezuinigd, want dat bedraagt 3 gigabyte; ruimschoots voldoende. De accuduur heeft overigens niet te lijden onder de snelle componenten, die is namelijk prima.

4G, of toch niet?

OnePlus heeft tevens voorzien in 4g lte, de nieuwste en snelste standaard voor mobiele netwerkcommunicatie. Waar 3g wereldwijd niet veel varieert in gebruikte frequenties, is dat bij 4g wel het geval. In Nederland zijn vooral 800 MHz, 1800 MHz in gebruik voor 4g. KPN heeft op de laagste frequentie bijvoorbeeld al een landelijk netwerk uitgerold, voor 1800 MHz nog niet. Voor deze OnePlus One is dat echter zinloos, want die ondersteunt die frequentie niet. 1800 MHz wel, maar dat is nog lang niet overal beschikbaar. Vodafone en T-Mobile gebruiken deze frequentie overigens al wel, dus dat zijn de twee aanbieders die op dit moment het best passen bij de OnePlus One. Het is overigens niet zo dat u op plaatsen waar u geen 4g kunt gebruiken, helemaal geen mobiele verbinding hebt. Het oude vertrouwde 3g blijft gewoon beschikbaar, ook voor deze telefoon.

Uitgebreide mogelijkheden

De OnePlus One heeft Android 4.4 als besturingssysteem en is dus ook op dit punt helemaal bij de tijd. Het is een versie van de bekende alternatieve firmware CyanogenMod, die speciaal voor dit toestel ontwikkeld is. Het biedt veel functies die niet in de standaarduitvoering van Android zitten, maar lijkt in de basis nog het meest op de ‘kale’ variant van Android zoals die op Nexus-toestellen van Google gebruikt wordt. Wat ons betreft is dit een prima keuze, al is het nog afwachten hoe snel de updates voor dit toestel uit zullen komen. CyanogenMod is voor updates namelijk afhankelijk van de community achter dit besturingssysteem.

Lastig te krijgen

Het probleem met de OnePlus One is op dit moment dat het toestel niet eenvoudig te kopen is. Dit is namelijk alleen maar mogelijk op uitnodiging, een beetje zoals Gmail in de beginjaren werkte. Een goede eerste stap om een dergelijke uitnodiging te krijgen is u inschrijven op het forum van OnePlus. Als u er eentje krijgt, moet u wel binnen 24 overgaan tot aankoop, anders is de kans verkeken.

Conclusie

Een uitstekende smartphone voor een zeer scherpe prijs, maar er zitten wel enkele haken en ogen aan.

Pluspunten: 

- Snelle hardware

- Goed scherm

- Besturingssysteem met veel mogelijkheden

Minpunten:

- Niet alle 4g-frequenties worden ondersteund

- Kopen op uitnodiging

Adviesprijs: €269,– (32 GB) / € 299,– (64 GB)

Voor meer informatie: www.oneplus.net/nl

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>