Ierse internetproviders gaan torrentsite vrijwillig blokkeren

Foto:  Thinkstock

In een rechtszaak die maandag begint willen platenlabels Sony, Universal en Warner Music in de Ierse rechtbank de blokkade van het populaire Kickasstorrents afdwingen bij de vijf grootste internetproviders en mobiele aanbieders van Ierland, Vodafone, UPC, O2, Digiweb en Hutchison 3G. Dat meldt The Irish Times.

De platenlabels worden bij de aanklacht gesteund door de Irish Recorded Music Association (IRMA). Die organisatie slaagde er afgelopen zomer al in om The Pirate Bay geblokkeerd te krijgen bij de zes grootste internetaanbieders van Ierland.


Vrijwillig


Een van die aanbieders, Imagine, zit dit keer niet in het beklaagdenbankje. De internetprovider heeft al laten weten Kickasstorrents te blokkeren wanneer de beklaagde providers de zaak verliezen.

Andere Ierse internetaanbieders hebben eenzelfde belofte hebben gedaan bij de platenlabels, ook al zijn ze niet bij de rechtszaak betrokken. Uitzondering is UPC, die aangeeft inderdaad een aanklacht te hebben ontvangen en daar met scherpe bewoording op reageert.

“UPC heeft IRMA’s verzoek om Kickasstorrents vrijwillig te blokkeren afgewezen”, aldus de internetprovider. “Wij vinden dat internetaanbieders niet op vrijwillige basis zouden moeten bepalen wat wel en niet door internetgebruikers geconsumeerd mag worden. Dat is aan de overheid en de rechtbank.”


Blokkades


In Ierland stemde provider Eircom ook al in met het vrijwillig blokkeren van een torrentsite, toen The Pirate Bay, om een rechtszaak te voorkomen. In de zaak die maandag begint zouden de kansen van de platenlabels goed zijn.

In Nederland geldt voor The Pirate Bay sinds 2012 een blokkade, hier afgedwongen door Buma/Stemra en Stichting Brein. Vrijwel alle Nederlandse internetaanbieders moeten de populaire torrentsite ondertussen blokkeren, een hoger beroep tegen Buma/Stemra en Stichting Brein loopt echter nog.

Lees ook: ‘Blokkade The Pirate Bay is zinloos’

Waarom willen Buma en Brein meer website blokkeren?

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>