Robot maakt zonnepanelen schoon

Foto:  Sinfonia Technology

Zonnepalen worden nu ook al regelmatig schoongemaakt door robots, die robots zitten echter aan een rails bevestigd.

De nieuwe robot van Sinfonia Technology lijkt meer op een robotstofzuiger, meldt Techon.

De robot kan zich zonder rails over een zonnepaneel voortbewegen en verwijdert daarbij belemmeringen van het paneel, alles van stof tot vogelpoep.

Ook kan de robot zich tussen zonnepanelen bewegen, daarbij kan er tot een halve meter afstand en dertig centimeter hoogteverschil tussen de panelen zitten.


Batterij


De robot werkt afhankelijk van weersomstandigheden op panelen met een hoek tot dertig graden en maakt een gebied van honderd vierkante meter per uur schoon.

Daarvoor is de robot voorzien van een draaiende borstel, wisser en een water met schoonmaakmiddel. Ook in het donker kan de robot met dank aan infraroodsensors doorwerken. De robot werkt zelf niet op zonne-energie maar heeft een verwisselbare batterij.

Volgens fabrikant Sinfonia Technology wordt het rendement van zonnepanelen met vijf procent verlaagd wanneer die niet goed worden schoongehouden. Dat zou neerkomen op een verlies van zo’n 7000 euro per geproduceerde megawatt energie per jaar.

Bekijk ook onze review van de beste robotstofzuiger, waarin we drie modellen tegenover elkaar zetten

Zie ook de vijf meest indrukwekkende robots

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>