Zoekmachines in Frankrijk moeten streamingsites verwijderen

Foto:  ANP

Dat heeft een Franse rechter bepaald, zo meldt France24.com.

Het gaat om zestien verschillende sites die zich hoofdzakelijk richten op het aanbieden van streamingvideo’s die auteursrechtelijk zijn beschermd. Het gaat bijvoorbeeld om Allostreaming en DPstream. Daar worden films en series gratis aangeboden.

Het is voor het eerst dat zoekmachines alle links naar een website moeten verwijderen. Voorheen werkten de bedrijven al mee aan het verwijderen van specifieke zoekresultaten.


Jaar


De groep L’Association des Producteur de Cinéma (APC), dat tal van rechthebbenden en filmmaatschappijen vertegenwoordigt, begon de rechtszaak in 2011 en wint nu een blokkade die een jaar geldig is.

De resultaten moeten binnen twee weken niet meer vindbaar zijn in de genoemde zoekmachines. De rechthebbenden draaien mogelijk wel op voor de kosten van het filteren van de zoekresultaten.

Franse internetproviders Orange, Free, Bouygues Télecom, SFR, Numéricable en Darty Télécom moeten de websites bovendien voor hun klanten blokkeren.


Blokkades


In Frankrijk werd eerder al het gratis verzenden van boeken verboden en gold enige tijd een strenge three strikes out-maatregele waarbij mensen bij drie keer downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal van het internet konden worden afgesloten.

In Nederland wordt sinds 2012 The Pirate Bay op last van de rechter geblokkeerd door bijna alle grote internetaanbieders. Tegen die uitspraak loopt echter nog een hoger beroep. Buma/Stemra en Stichting Brein willen het aantal blokkades juist uitbreiden.

Lees ook: ‘Blokkade The Pirate Bay is zinloos’

Waarom willen Buma en Brein meer website blokkeren?

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>