Duitsland dwingt Google gebruiksgegevens anders te verwerken

Duitsland dwingt Google gebruiksgegevens anders te verwerkenFoto:  AFP

Google combineert momenteel informatie over het internetgedrag van gebruikers op een manier die in Duitsland verboden is. Dat meldt PC World.

“Wat ons betreft schendt het aanhoudend profileren van Google-gebruikers de privacy ver boven de aanvaardbare maat”, aldus de commissaris voor gegevensbescherming en vrijheid van informatie van Hamburg. Google moet Duitsers nu de mogelijkheid geven handmatig in te stellen in hoeverre hun persoonlijke informatie voor profilering wordt gebruikt.


Profiel


Sinds 2012 combineert Google alle gebruiksinformatie van zijn diensten als de zoekmachine, Google Maps, Google+ en Youtube tot één profiel. Gebruikers kunnen tot op heden niet zelf aangeven of en in hoeverre zij dit willen toestaan.

De richtlijnen liggen al sinds invoering onder vuur, zowel in de VS als de EU. In Frankrijk kreeg Google bijvoorbeeld al een boete wegens profilering. In Nederland concludeerde het CBP eind 2012 al dat Google de wet bescherming persoonsgegevens overtreedt.

“Google is niet bereid zich te houden aan de wettelijke regels en weigert gebruikers meer zeggenschap te geven”, aldus de Duitse toezichthouder. “Dus moesten we Google dwingen om dit te doen middels een administratieve regeling.” Die regeling werd vorige week uitgegeven.


Europa


Google zegt de Duitse toezichthouder steeds te hebben uitgelegd dat het combineren van gegevens voor simpelere en effectievere diensten leidt. Het bedrijf bekijkt de regeling en bepaalt dan zijn vervolgstappen.

Toezichthouders uit verschillende Europese landen proberen een overkoepelende regeling rond online privacy op te richten. Die moet onder meer sneller kunnen oordelen, en hogere boetes kunnen geven. De Duitse toezichthouder handelt naar aanbeveling van die groep.

Hoe Europa de data van zijn burgers wil beschermen

4 onderzoeken naar Google: zoekgigant onder de loep

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>