Review: Is de iPhone 6 echt de grootste verandering ooit?

NU.nl/Joost Nederpelt

Bekijk alle testresultaten, foto’s en onze uitgebreide review op NUtech.nl

De iPhone 6 in deze review is aan ons ter beschikking gesteld door iPhoned.nl

De behuizing heeft voor het eerst in jaren een echt nieuw ontwerp gekregen. De randen tussen het scherm en de achterkant zijn afgerond en het scherm buigt aan de uiteinden iets om richting de behuizing zodat deze naadloos in elkaar overlopen (zie foto’s).

De afwerking is subliem en zonder scherpe randjes is de iPhone 6 fijn om vast te houden. Helaas zijn de randen zo naadloos en glad dat de iPhone wel sneller uit je handen te glijdt.

Bekijk onze videoreview:Formaat


De aan/uit-knop is van de bovenkant naar de rechter zijkant verplaatst zodat hij nog steeds goed te bereiken is ondanks het grotere formaat.

Want groot is de iPhone 6. Het scherm groeit van 4 naar 4,7 inch en door de forse randen boven en onder het scherm is de telefoon bijna even groot als de Galaxy S5 van 5,1 inch.

Toch is het formaat niet vervelend: het went snel en zorgt ervoor dat video’s kijken en langere teksten lezen een fijnere ervaring zijn. Bovendien kunnen applicaties het grotere scherm nu gaan gebruiken om meer informatie te tonen.

Momenteel is dat helaas nog niet het geval. Veel apps schalen automatisch waardoor niet meer, maar grotere informatie te zien is. Teksten worden bovendien licht opgeblazen.


Schermkwaliteit


De resolutie van het scherm zelf is overigens wel opgeschroefd van 1136 x 640 pixels naar 1334 x 750 pixels. Dat betekent dat de pixeldichtheid bij zowel de iPhone 5S en iPhone 6 uitkomt op 326 pixels per inch. Dat zorgt voor scherpe beelden, maar teksten op full hd Android-telefoons zijn nog net wat scherper.

Wat betreft de schermkwaliteit loopt Apple voorop. De iPhone 5S heeft al een heel goed scherm en de iPhone 6 heeft een iets betere helderheid, kleurweergave, zwartwaarde en een hoger contrast. Dat betekent dat zwart echt zwart is en kleuren fel en levendig overkomen.


Prestaties en accuduur


Onder de motorkap heeft Apple een nieuwe A8-chip verwerkt. Het bedrijf belooft veel betere prestaties en in benchmarktests is het verschil met de vorige iPhone duidelijk te zien.

In de praktijk is de iPhone 6 snel en soepel, maar niet opvallend veel sneller dan de 5S. Met deze chip is Apple wel iets beter voorbereid op eventuele zwaardere taken in de toekomst. Bovendien werd de iPhone 6 bij intensief gebruik geen één keer warm.

Dat is positief voor de accuduur. Die is bij de nieuwste iPhone dan ook wat beter. Met intensief gebruik kon ik tot halverwege de avond op één acculading doen, langer dan bij de iPhone 5S. In onze videotest houdt de iPhone 6 het zelfs twee uur langer uit dan zijn voorganger en komt hij in de buurt van de best presterende Android-toestellen.


Camera


De camera heeft nog steeds 8 megapixels, dezelfde sensor en hetzelfde sensorformaat. Opvallend is dat de lens uit de dunner geworden behuizing steekt. De 6,9 millimeter dunne iPhone 6 komt indrukwekkend over, maar met zo’n uitstekende camera is het wachten op beschadigingen.

Apple heeft wel een nieuwe chip voor het verwerken van foto’s waardoor de kwaliteit iets toeneemt. Foto’s tonen iets nauwkeurigere kleuren dan bij de iPhone 5S en maken in het donker wat betere foto’s. Het grootste verschil is te zien bij de selfiecamera die nu een grotere sensor heeft wat bij kunstlicht zorgt voor normalere huidskleuren en minder ruis.


iOS 8


Naast al deze kleine veranderingen is iOS 8 best een grote update met veel nieuwe functies, widgets in het notificatiescherm, meer mogelijkheden voor appontwikkelaars en een aangepast toetsenbord. Deze veranderingen tonen en bespreken we in onze preview van iOS 8.

Tot slot ondersteunt de iPhone 6 snellere wifi en mobiele netwerken en is er ondersteuning voor nfc, maar dat wordt momenteel alleen voor betaaldienst Apple Pay gebruikt die niet in Nederland beschikbaar is.


Conclusie


De iPhone 6 had iets kleiner gekund door dunnere randen en de resolutie had nog iets hoger gemogen, maar dat zijn de enige echte minpunten. Toch is de iPhone 6 niet de grootste verandering ooit. Het is wel de beste iPhone ooit gemaakt is, iets dat Apple elk jaar benadrukt maar nu juist niet.

Het formaat en het ontwerp zijn wel grote veranderingen die bovendien goed uitpakken, maar de camera, het scherm, de prestaties en de accuduur zijn slechts licht verbeterd. Toch krijgt Apple het voor elkaar om daarmee een indrukwekkend toestel neer te zetten. De iPhone 6 heeft eigenlijk geen grote minpunten en daarmee troeft het de concurrentie af.

Bekijk ook onze review van de iPhone 6 Plus

Bekijk alle testresultaten, foto’s en onze uitgebreide review op NUtech.nl

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>