Streaming goed voor 27 procent Amerikaanse muziekindustrie

Streaming goed voor 27 procent Amerikaanse muziekindustrieFoto:  AFP

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van brancheorganisatie RIAA (pdf) over de eerste helft van 2014. Aan streamingdiensten werd in totaal 859 miljoen dollar verdiend, terwijl dat een jaar eerder nog 673 miljoen dollar was.

Downloads, bijvoorbeeld via iTunes, zijn juist een krimpende categorie. Wel zijn de inkomsten uit downloads met 1,3 miljard dollar nog een stuk hoger dan de inkomsten uit streaming. 

Het downloaden van singles blijft een stuk populairder dan het downloaden van hele albums. Aan singles werd 753 miljoen dollar verdiend, terwijl albums goed waren voor ruim 544 miljoen dollar.Gecompenseerd


De lagere inkomsten uit downloads werden bijna exact gecompenseerd door de hogere inkomsten uit streaming, waardoor de muziekindustrie uit digitale formaten gelijke inkomsten van 2,2 miljard dollar houdt.

Het aantal betaalde abonnementen bij streamingdiensten als Spotify ging omhoog naar 7,8 miljoen, van 5,5 miljoen een jaar eerder. Daar werd in totaal 371 miljoen dollar aan verdiend. Van de streaminginkomsten komt ruim de helft dus uit diensten die enkel door advertenties worden ondersteund.


De verkoop van fysieke muziekformaten bleef inzakken, met 14 procent ten opzichte van vorig jaar. De fysieke verkoop leverde in de eerste helft van 2014 nog 898 miljoen dollar op, goed voor 28 procent van de markt.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>