Onderzoekers zoeken vrijwilligers voor nabootsen NSA-spionage

Foto:  Thnkstock

Zo hopen ze te beoordelen wat voor informatie de inlichtingendienst NSA zou kunnen halen uit die gegevens, die op grote schaal worden verzameld.

Het MetaPhone-project vraagt vrijwilligers om een Android-app te installeren die gegevens verzamelt en doorstuurt naar de onderzoekers. Het gaat om de gesprekshistorie van het toestel – zoals met wie is gebeld, wanneer en hoe lang – maar niet de inhoud van de gesprekken.

Ook basisgegevens over het Facebook-profiel van de gebruiker worden doorgestuurd. Die data wordt vervolgens geanalyseerd om te kijken wat voor conclusies kunnen worden getrokken.


Bewijs


In de VS verzamelt de NSA zulke metadata over alle telefoongesprekken. Uit gegevens die werden gepubliceerd door Der Spiegel en Le Monde bleek onlangs dat in Nederland in december 2012 metadata over zo’n 1,8 miljoen telefoontjes werd verzameld door de inlichtingendienst.

“Sommige mensen die de grootschalige verzameling van data door de NSA verdedigen zeggen dat metadata niet veel onthult”, zegt onderzoeker Jonathan Mayer tegen Technology Review. “Wij willen empirisch bewijs over die kwestie leveren.”

Op hun site stellen de onderzoekers dat het aanleveren van data niet geheel zonder risico’s is. “Hoewel we redelijke voorzorgsmaatregelen nemen om de data die je levert te beschermen, blijft er een risico van onbedoelde openbaring.”


Resultaten


Inmiddels hebben de onderzoekers enkele vroege resultaten gedeeld. “We kunnen veel romantische relaties voorspellen. Automatisch. Alleen met metadata van telefoons”, stellen ze op een blog.

Bij 60 procent van de geanalyseerde telefoons is de partner de meest gebelde contactpersoon. Bij 70 procent wordt de partner het meest gesms’t. Uit het Facebook-profiel kan vaak worden opgemaakt of mensen überhaupt een partner hebben.

De onderzoekers hebben niet bekendgemaakt hoeveel mensen de app al hebben geïnstalleerd. Uit gegevens van Google Play blijkt dat deze tussen de 100 en 500 keer is gedownload. De app is niet beschikbaar voor Nederlandse Android-gebruikers.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>