De pc als jukebox: u bent de dj!

De software die we in deze muzikale workshop gebruiken is de EasyJBPlayer (jukebox.6letters.nl) en dat is vrij vertaald de Eenvoudige Juke Box Speler (afbeelding 1). Ja, u zult zo dadelijk ervaren dat het allemaal niet zo ingewikkeld is! Als de geluidskaart op uw pc netjes is ingeregeld, dan kunt u de EasyJBPlayer downloaden, installeren en starten. Niet schrikken, want de EasyJBPlayer is nog helemaal leeg als u deze voor de eerste keer activeert. Dat is natuurlijk logisch, want we moeten nog even wat muziek inladen. Daarvoor klikt u in eerste instantie op de knop Hoofdmenu, waarna u kiest voor de optie Muziek Toevoegen (afbeelding 2).EasyJBPlayer downloaden, installeren en starten.Nu is het zaak om de database te gaan vullen met muziek.


Muziek klaarzetten


Maar voordat het zover is, moet u natuurlijk wat muziek hebben klaargezet. In de regel praten we over mp3- en wav-bestanden, maar ook flac, wma, ogg, aac en m4a worden ondersteund door de EasyJBPlayer. Voor nu en voor het gemak (lees: de extra informatie die mp3 id3-tags kunnen bevatten) heeft u reeds een map met feestelijke mp3-bestanden in gereedheid gebracht! In ons geval is dat de map C:\mp3 die (let op!) van goed leesbare submappen is voorzien (afbeelding 3).Maak het uzelf gemakkelijk en zorg meteen voor handige mapnamen!


Muziek toevoegen


Het toevoegen gebeurt met behulp van een speciaal dialoogvenster, waarin we bij de sectie Muziek aangeven dat we alleen mp3- en wav-bestanden willen inlezen. Verder kunt u met groepen werken die u zelf van een naam kunt voorzien. Wij maken meteen gebruik van de gelegenheid om de groep Feestmuziek aan te maken. Vervolgens gaan we via de knop Start Scannen de map C:\mp3\ toevoegen aan de mappen (inclusief de submappen) die moeten worden doorzocht op de aanwezigheid van gekwalificeerde muziekbestanden (mp3’s en wav’s). Het resultaat is uiteindelijk een toevoeging aan de database van de EasyJBPLayer, waarna u op de knop Sluiten kunt klikken (afbeelding 4). (Nog iets over het gebruik van groepen. Daarmee kunt u namelijk snel hele muziekgenres inschakelen en uitschakelen binnen de EasyJBPLayer. Dat is bedoeld om nóg sneller de juiste afspeelkeuzes te kunnen maken.)We weten waar de mp3-bestanden staan en dus is bekend wat er precies moet worden geïmporteerd. Meteen even de groep Feestmuziek aangemaakt.


Muziek bekijken


Teruggekeerd in het werkvenster van de EasyJBPlayer, klikt u op de knop Lijsten voor de Folder Browser (afbeelding 5). U krijgt dan te zien welke mappen met mp3-songs u eerder heeft geïmporteerd. (Klik vaker op Lijsten voor ook een Artiest Browser, een Album Browser en een Favoriet Browser.) Door nu een van die mappen te dubbelklikken, wordt de inhoud ervan meegenomen naar het midden van het werkvenster van de EasyJBPlayer. In het onderste gedeelte ziet u dan de songs die in de geselecteerde submap staan. Die songs kunt u dubbelklikken of met de linkermuisknop naar de bovenliggende sectie slepen, waar u een playlist kunt bouwen (afbeelding 6). Die playlist kunt u naar wens samenstellen, waarna u links in beeld op de knop Exporteren klikt om de aldus gecreëerde afspeellijst voor later gebruik te bewaren op uw harde schijf. Met behulp van de knop Muziek openen kunt u uiteraard zo’n eerder gemaakte playlist weer inlezen in de EasyJBPlayer.De namen van de eerder geïmporteerde mappen met mp3-songs laten zich uitstekend zien.Hier kijkt u naar het opbouwen van een afspeellijst die u natuurlijk kunt bewaren.


Muziek afspelen


Met de voorbereidende werkzaamheden achter de rug, kunnen de EasyJBPlayer eens écht aan het werk zetten. Dat loopt boven in beeld over twee (laten we zeggen) afspeelkanalen. Het ene afspeelkanaal laat zien welke song er op dat moment wordt afgespeeld. Het andere afspeelkanaal laat zien welke song er als volgende aan de beurt is (afbeelding 7). De overgang van de ene naar de andere song verloopt niet abrupt, maar mooi geleidelijk. Logisch, want er zit een heuse dj achter de knoppen! Als u het uzelf zo gemakkelijk mogelijk maakt, dan laat u gewoon een playlist afspelen. Maar het kan ook anders! De songs die in de sectie onder de playlist staan kunnen op verschillende manieren worden opgevraagd. Via het browservenster rechts in beeld, maar ook via de zoekfunctie van de EasyJBPlayer (afbeelding 8). En de gevonden songs kunt u dan in één keer doorslepen naar het afspeelkanaal dat op dat moment de als volgende af te spelen song in de wachtrij heeft staan. Op die manier onderbreekt u tijdelijk de functie van de afspeellijst, maar dat wordt gewoon weer opgepakt als het verzoeknummer is afgerond! Verder kent de EasyJBPlayer een Filter-functie waarmee u handig een compleet muziekgenre selecteert (afbeelding 9). Op die manier kunt u supersnel inspelen op de smaak van de feestgangers.In het ene afspeelkanaal de song die op dat moment wordt gedraaid en in het andere het vervolgnummer.Even snel een verzoeknummertje aanvragen is niet moeilijk, want dat gaat via een overkoepelende zoekfunctie die alles kan vinden.Dit is de filterfunctie van de EasyJBPlayer. Op eenvoudige wijze haalt u in één keer het juiste genre tevoorschijn.


Muziek beleven


Waarmee we aan het einde zijn gekomen van deze workshop. We doen de EasyJBPlayer enig onrecht aan, want het programma heeft véél meer te bieden dan we hier hebben laten zien. Er is een equalizer, evenals een geweldige volumeregelaar. Ook kunnen er lollige (en zelf toe te voegen) jingles doorheen worden gegooid. Verder is er een Party Mode die mits ingeschakeld zorgt dat uw gasten de EasyJBPlayer niet kunnen bedienen als u zelf op de dansvloer vertoeft.


Tekst: John Vanderaart


Dit artikel komt uit Computer Idee 24, jaargang 2013.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>