Rechter verwerpt verzoek om annulering Google-merk

Rechter verwerpt verzoek om annulering Google-merkFoto:  ANP

Dit meldt Forbes op basis van openbare rechtsdocumenten. Het verzoek betrof een poging van twee personen, David Elliot en Chris Gillespie, die van mening waren dat de term ‘Google’ gemeengoed is geworden.

De naam zou daarom niet langer als merk door één bedrijf vastgelegd mag worden. Het verzoek was een reactie op een klacht van Google, dat op zijn beurt weer reageerde op de registratie van enkele domeinnamen door Elliot en Gillespie met daarin het woord ‘Google’ verwerkt.

Zij wilden in maart van 2012 763 url’s vastleggen, zoals googledisney.com, googlebarackobama.net en googlemexicocity.com en reageerden op de klacht van Google met het verweer dat het woord tegenwoordig gebruikt wordt om zoeken op internet in het algemeen aan te duiden. 


‘Geen bewijs’


De rechter oordeelde afgelopen week echter dat Google ondanks hun claims nog voldoende door het publiek geassocieerd wordt met de zoekmachine van het gelijknamige bedrijf.

De advocaat van Elliot en Gillespie voerde een eigen enquête aan om het tegendeel te bewijzen, maar die werd van tafel geveegd wegens onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing.

Een soortgelijk onderzoek van Google zelf werd wel als toereikend bevonden en liet zien dat bijna 94 procent van de respondenten Google als een merknaam beschouwt. Het verzoek van Elliot en Gillespie wordt daarom afgewezen. 


Groene boekje


Hoewel Google het merkrecht op zijn gelijknamige zoekmachine met succes verdedigd heeft, is het woord wel een algemeen begrip geworden.

Zo is googelen officieel als woord opgenomen in het Groene Boekje en maakt het ook in verschillende andere landen officieel onderdeel uit van de voertaal.  

Google zelf is erbij gebaat om aan te blijven tonen dat het woord toebehoort aan zijn eigen diensten, omdat het anders de merkregistratie niet langer hard kan maken. 

Tien dingen die Googles zoekmachine beter maakten

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>