Oorstrelend geluid, Silverstone Ensemble EB01-E

Nu steeds minder mensen een desktopcomputer gebruiken, is de markt voor inbouwgeluidskaarten nagenoeg verdwenen. Die deed het al niet zo goed meer, sinds deze na de introductie van Windows Vista voor games vrijwel geen nut meer hadden. Uiteraard zijn er wel nog genoeg mensen met een laptop die wel hechten aan echt goede geluidskwaliteit. Voor die groep is er dan ook een groeiend aantal externe geluidskaarten en dacs. De Silverstone Ensemble EB01-E past in dat rijtje.

DAC?

Een dac is een digitaal-analoog converter. In principe een simpele chip die in heel veel apparaten aanwezig is. Elke computer heeft er een als onderdeel van de geluidskaart, maar ook cd- en dvd-spelers bevatten doorgaans een circuit om digitale signalen om te zetten in analoge. De gedachte achter een externe dac is om dat proces in een apart kastje te laten verlopen, ver van de storende invloeden van andere elektronica. Audiopuristen zweren erbij, maar de prijzen zijn in de regel niet mis.

Lees ook: Computer Idee Nachtwacht – Sony Headphones met microfoon en afstandsbediening

‘Betaalbaar’

De Silverstone EB01-E is relatief betaalbaar, met een gemiddelde prijs zo rond de 250 euro. Dat is nog altijd fors, maar u krijgt er wel het een en ander voor terug. Een zeer solide, speels vormgegeven aluminium behuizing (het specialisme van dit merk), waarin zich een externe usb-geluidskaart en een dac bevinden. Een schakelaar aan de achterkant selecteert de bron. U kunt met dit kastje dus ook het geluid van een ander apparaat verbeteren, zolang het maar een optische of coaxiale digitale uitgang heeft. Op de EB01-E kunt u vervolgens een versterker, actieve speakers of een hoofdtelefoon aansluiten.

Uitstekend

Het moet gezegd worden, de geluidskwaliteit die de Ensemble EB01-E biedt is beduidend hoger dan die van een doorsnee laptop- of desktop audio-uitgang. De gebruikte onderdelen zijn van hoge kwaliteit en dat resulteert in een kraakhelder geluidsbeeld, met duidelijke positionering en definitie van instrumenten. Schakelen we van de standaard geluidskaart naar deze dac, dan is het alsof er een waas voor de muziek wordt weggenomen.

Conclusie

Een uitstekende externe geluidskaart en dac, met een nog (net) acceptabele prijs.

Pluspunten:

- Bijzonder goede geluidskwaliteit

- Solide constructie

- Ingebouwde geluidskaart

- Geschikt voor andere bronnen

Minpunten:

- Niet goedkoop

Adviesprijs: €250,-

Voor meer informatie: www.silverstonetek.com

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>