Review: Haarscherpe iPad Mini 2 is duuurder en sneller

Foto:  NUtech/Joost Nederpelt

Bekijk de uitgebreide versie van deze review

Qua uiterlijk is de iPad Mini nauwelijks veranderd. De tablet is iets zwaarder en dikker geworden, maar zonder directe vergelijking merk je dat verschil niet.

De nieuwe iPad Mini is nog steeds gemaakt van stevig aluminium en de tablet is mooi afgewerkt. Door het kleinere formaat is hij bovendien handzamer dan zijn grote broer. Wel zijn veel 7 inch-tablets, zoals de Nexus 7, een stuk smaller en zijn daardoor beter met één hand te gebruiken.

De beeldverhouding van de iPad Mini zorgt er echter weer voor dat de Apple-tablet veel beter in landscapemodus te gebruiken is.


Scherm


Het scherm is de meest opvallende verandering. De resolutie gaat van 1024 x 768 pixels naar 2048 x 1536 pixels. Dat verschil is zowel op het startscherm, in video’s, foto’s en bij teksten goed te zien. Vooral lange teksten lezen veel fijner.

De helderheid is ook iets omhoog gegaan, maar de kleurweergave is niet verbeterd. De schermen van beide iPad Mini’s tonen vooral blauw en paars veel minder fel dan de realiteit. Het verschil met de iPad Air en Nexus 7 is in een directe vergelijking goed te zien, maar de meeste gebruikers zal het niet opvallen zonder deze tablets. De witweergave is bovendien dik in orde.


Veel sneller


Ook de overgang van een A5 naar A7-chip is een flinke stap. Het is dezelfde processor als in de iPhone 5S en iPad Air. Het verschil in prestaties was bij die twee toestellen klein, maar omdat de iPad Mini een generatie (A6) overslaat, is de tablet merkbaar sneller.

Vrijwel alle handelingen, zoals het opstarten van apps, het openen van de camera, het toevoegen van foto’s aan een e-mail en het openen van de galerij, gaan vlugger. Ook is het verschil bij het spelen van games groot. Nieuwe games haperden op de oude Mini nog wel eens en dat is volledig weg bij het nieuwe model.


Accu en camera


De accuduur blijft ondanks de hoge resolutie goed. De batterij is dan ook flink groter. Met browsen, e-mailen en games spelen kon ik de iPad Mini met retinascherm zo’n acht tot tien uur gebruiken. In onze videotest met een helderheid van 250 cd/m2 houdt de nieuwe Mini het bijna twaalf uur uit. Uitstekend voor een tablet en veel langer dan de concurrenten.

De iPad Mini met retinascherm maakt ook prima foto’s. Ze zijn niet vergelijkbaar met plaatjes geschoten met de nieuwste smartphonecamera’s, maar ze zijn ruim voldoende voor tablets.

De camera aan de voorkant beschikt bovendien over grotere pixels. Er wordt meer licht opgevangen wat de kwaliteit bij minder licht verbetert. Er is minder ruis en de beelden ogen scherper. Handig voor tijdens het videobellen bij kunstlicht.


Conclusie


De iPad Mini 2 is een grote stap vooruit. De kleine haperingen en vertragingen uit de eerste Mini zijn opgelost en als je het nieuwe scherm hebt gezien, wil je niet meer terug naar de lagere resolutie. De iPad Mini met retinascherm is wat de eerste iPad Mini had moeten zijn.

De prijs (389 euro) is een stuk hoger dan die van veel Android-concurrenten. Die moeten het qua bouwkwaliteit echter allemaal afleggen en Android is op tablets nog niet zo stabiel als iOS. Het aanbod van tabletsapps ligt inmiddels dichter bij elkaar, maar Apple staat nog wel voor.

De ruim honderd euro goedkopere Nexus 7 is voor veel mensen waarschijnlijk een goed alternatief vanwege de prijs, maar het haarscherpe scherm en de prestatieverbeteringen zijn de prijsverhoging van de nieuwe iPad Mini meer dan waard.

Bekijk de uitgebreide review en foto’s van de iPad Mini 2

Lees onze review van de iPad Air

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>